GMO osivo Monsanto přispívá k tomu, že každých 30 minut spáchá sebevraždu jeden farmář

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/04/4912-gmo-osivo-monsanto-prispiva-k-tomu-ze-kazdych-30-minut-spacha-sebevrazdu-jeden-farmar.htm

Anthony Gucciardi

V rámci toho, co bylo označeno za největší vlnu zaznamenaných sebevražd v lidské historii, se nyní indičtí farmáři zabíjejí v rekordních počtech. Bylo to o tom široce informováno, dokonce i v oficiálním zpravodajství, ale nic se s tím nedělalo. Důvod? Předražená a neúčinná osiva Monsanto doháněla farmáře k sebevraždě, a jsou považována za jednu z největších – ne-li největší – příčin sebevražd čtvrt milionu farmářů za posledních 16 let.

Podle nejčerstvějších údajů (poskytnutých právnickou fakultou univerzity New York) spáchalo v r. 2009 sebevraždu 17,638 indických farmářů – jedno úmrtí zhruba každých 30 minut. V r. 2008 Daily Mail nazval pokračující a znepokojivé páchání sebevražd „GMO (geneticky modifikovanou) genocidu“. V důsledku neúrody a přemrštěných cen se zkrachovalí chudí indičtí farmáři začali připravovat o život. Často spáchají sebevraždu tak, že vypijí tentýž insekticid, který jim Monsanto dodala – což je děsivě svědectví o rozsahu, v jakém Monsanto zničila život nezávislých a tradičních farmářů.

Aby bylo patrné i pozadí této tragédie, je třeba zmínit, že míra sebevražd indických farmářů masivně rostla po zavedení bavlny Bt firmy Monsanto v r. 2002. Není divu, že velká část farmářů, kteří si berou život, jsou pěstitelé bavlny, kdy jde o skupinu, která je nejvíce zasažena. Dr. Mercola, osteopat, který roky jezdil po světě a přednášel o přirozeném zdraví, byl nedávno svědkem destrukce tradičních indických farmářů z první ruky. Dr. Mercola se dozvěděl o nechvalně známém „pásmu sebevražd“ v Indii, kde jen v r. 2007 došlo k 4,238 sebevraždám farmářů.

Mnoho rodin je nyní zruinováno, díky hromadným sebevraždám, jsou ekonomicky na dně a bojují s vyhladověním:

„Teď jsme v bankrotu,“ řekla 38letá manželka mrtvého muže. „Koupili jsme 100 gramů (patrně mělo být kilogramů nebo tun, pozn. editora) BT bavlny. Neurodilo se nám dvakrát. Můj manžel dostal depresi. Odešel na pole, lehl si do bavlny a vypil insekticid.“

V Indii je asi 60% populace /představující v současné době 1,1 miliardy lidí) přímo či nepřímo závislých na zemědělství. Průnik Monsanto do tradiční a udržitelné zemědělské komunity Indie ne znepokojivý nejen kvůli zdravotním dopadům, ale nyní je jasné, že tato záležitost je mnohem závažnější.

Monsanto’s GMO Seeds Contributing to Farmer Suicides Every 30 Minutes vyšel 4. dubna na infowars.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 11.4.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.