Sloni umírají pomalu a bolestivě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvirata/2012/03/4871-sloni-umiraji-pomalu-a-bolestive.htm

Kamerunští lovci slonů, ve snaze získat cennou slonovinu, již dokonce neváhají svádět boje i s armádou. Od ledna bylo podle údajů ochranářů zabito na 400 zvířat. V některých případech jim byly kly odstraněny zaživa.

Lov slonů v západoafrickém Kamerunu nabývá stále dramatičtějších rozměrů. Jen od poloviny ledna bylo lovci slonoviny zabito na 400 tlustokožců, informovala IFAW - mezinárodní organizace ochránců zvířat. V národním parku Bouba-Ndjida na severu země došlo ke krvavému konfliktu mezi lovci a kamerunskou armádou, která se pokusila zvířata chránit.

Teprve před pár dny došlo k divokým přestřelkám, když se armáda pokusila stáda slonů před lovci ochránit. Lovci prý zabili deset zvířat. Při následné přestřelce měl zemřít jeden voják a jeden lovec. Další dva vojáci byli zraněni. "Boj proti lovcům je válka a jako v každé válce jsou oběti na obou stranách", řekla Céline Sissler-Bienvenueová, šéfka francouzké pobočky IFAW, která má v gesci projekty v západní a centrální Africe.

Zabití sloni byli povětšinou ještě mladí jedinci s malými kly. "Lovci operují v bandách. Našli jsme nábojnice, které ukazují na to, že střílejí z automatických a poloautomatických vojenských zbraní", uvedla Sissler-Bienvenueová. "Prohánějí se v parku Bouba-Ndjida od poloviny ledna, v terénu se perfektně vyznají. Proti tomu nemá kamerunská armáda šanci."

"Musela to být pomalá a bolestivá smrt"

Jeden z týmů IFAW zdokumentoval, s jakou extrémní brutalitou si lovci počínají. Zvěrolékařka Sharon Redrobe řekla, že někteří sloni byli pravděpodobně ještě naživu, když jim byly mačetou odstraněny choboty a kly. "Musela to být pomalá a bolestivá smrt."

Ochranáři se také domnívají, že lovci čekají, až se sloni, kterým se podařilo uprchnout, vrátí na místo masakru k oplakávání svých druhů - a pak i je zastřelí. Jelikož byly zvířatům odříznuty i kusy uší, mohli by pachatelé pocházet ze Súdánu nebo Čadu. Tam je totiž běžná praxe nosit tyto "trofeje" na krku jako přívěšek.

"Je na čase, aby Kamerun, Čad a Středoafrická republika začali spolupracovat a ochránili svá stáda slonů. Musejí vytvořit důslednou a účinnou strategii proti lovu", zdůraznila Sissler-Bienvenueová. Tragédii by se dalo zabránit, kdyby vlády včas jednaly. Konečně už by se také měl prosadit mezinárodní zákaz obchodu se slonovinou.

Wilderei wird zum Kleinkrieg: Elefanten brutal verstümmelt vyšel 12. března na www.n-tv.de. Překlad Paul Hoschütz.

Článek byl publikován 15.3.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.