Sýrie, nová Libye

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/02/4829-syrie-nova-libye.htm

Pepe Escobar

Kalašnikov se v Iráku, až do nedávna, prodával za 100 dolarů. Nyní je to nejméně 1,000 dolarů a s největší pravděpodobností 1,500 (pryč jsou dny, kdy sunité přidávající se k odboji v r. 2003 mohli koupit falešný Kalašnikov vyrobený v Rumunsku za 20 dolarů).

Místem, kam putují Kalašnikovy za 1,500 dolarů v r. 2012 je: Sýrie. Síť: Al-Kejda v Zemi dvou řek, známá také jako němá AQI. Příjemci: infiltrovaní džihádisté operující po boku Svobodné syrské armády (FSA).

Do Sýrie se z Iráku přesouvají také bomby v autech a sebevražedné bombové atentáty, jako ony dva nedávné bombové atentáty na předměstí Damašku a sebevražedný atentát v pátek v Allepo.

Kdo by si pomyslel, že dům Saudů chce v Sýrii – kde je islámský režim – přesně totéž, co chce v Sýrii Al-Kejda?

Ayman „chirurg“ al-Zawahari, číslo 1 Al-Kejdy, v osmiminutovém videu s titulkem „Vpřed lvi Sýrie“, volal po podpoře svržení „zhoubného rakovinového režimu“ Bashara al-Assada ze strany muslimů z Iráku, Jordánska, Libanonu a Turecka. Ti zareagovali, určitým způsobem, ještě předtím, než se Chirurg objevil na obrázcích. A nejen tito, ale obzvláště dosazení libyjští „bojovníci za svobodu“, známí dříve jako „vzbouřenci“.

Kdo by si pomyslel, že to, co NATO/GCC v Sýrii chce je totéž, co chce v Sýrii Al-Kejda?

Takže když Assadův režim, přes všechny své příšerné vojenské ofenzivy, které v podstatě zabíjí civilisty chycené v přestřelkách, říká, že bojuje s „teroristy“, není to přílišným překrucováním pravdy. Dokonce i všudypřítomná pověstná entita, nejmenovaný „americký představitel“, viní z nedávných bombových útoků AQI. Totéž náměstek iráckého ministra vnitra Adnan al-Assadi: „Máme výzvědné informace, že řada iráckých džihádistů odešla do Sýrie.

Takže pokud se Sýrie nemohla stát novou Libyí prostřednictvím rezoluce OSN udělující pravomoc NATO k humanitárnímu bombardování, která byla vetována členy BRICS Ruskem a Čínou, stává se nyní Sýrie novou Libyí pomocí zapáchajících vztahů mezi „vzbouřenci“ a tvrdými salafistickými džihádisty.

A protože západ absolutně miluje situace výhra-výhra, bez ohledu na to, jak zpatlané dohromady, mohlo by se to také přeměnit na dokonalý casus belli pro Pentagon, použitý k intervenci – jako třeba k osvobození Sýrie od „Al-Kejdy“, která tam nikdy nebyla, to v první řadě. Pamatujte – přes všechny ty propagandistické triky, že se Pentagon/Obamova vláda „přesunuje“ ze Středního východu do východní Asie – je globální válka proti terorismu (GWOT), přejmenovaná Obamou na „zahraniční nouzové operace“ (OCO), stále živá a v plném proudu.

Osvoboďte mne, abych mohl snadno zabíjet

Vloni Asia Times Online rozsáhle informovaly, že „osvobozená“ Libye – „osvobozená“ tak zvanými vzbouřenci NATO – upadne do pekla bojůvek. Přesně to se děje: jen v Misurata je nejméně 250 různých bojůvek, podle Human Rights Watch, působících jako nájemní poldové, soudci a likvidátoři v jedné osobě. V „osvobozené“ Libyi neexistuje žádné ministerstvo spravedlnosti, které by stálo za zmínku. Když jdete do vězení, skončíte jako mrtvola; a když jste černoch ze subsaharské Afriky, dostanete jako prémii dlouhé mučení v osvobozeném letovisku, než vás následně potká tentýž osud.

Stejně jako v Libyi, ze strategických důvodů osy dům Saudů/katarští sunité, byla jakákoliv možnost skutečného dialogu mezi (ozbrojenými) povstalci a Assadovým režimem zmařena. Nakonec, klíčovým cílem je změna režimu. Tudíž vládne hrubá propaganda – v arabských médiích z velké části řízená buď Saudy, nebo Katarem.

Příklad: tak opěvovaná v Británii sídlící Syrská observatoř lidských práv, která blije nekonečné ničím nepodložené statistiky o vládních „masakrech“ – a dokonce „genocidě“ – dostává své finanční prostředky od dubajského subjektu financovaného stínovými dárci ze západu a z GCC.

A jako bonus nepřetržité vyfantazírované kecy o „opozici“ směrují západní korporátní média jako laserový zaměřovač. CNN přiřkla páteční bombový útok v Aleppo „teroristům“ – v uvozovkách; představte si tu hysterii, kdyby byla v prvních letech po invazi do Iráku bombardována sunitským odbojem americká Zelená zóna. BBC uvěřila výmyslu syrského Muslimského bratrstva, podle kterého se syrská vláda bombardovala sama; něco jako kdyby se Pentagon bombardoval sám v Zelené zóně. A co se týká arabských médií – z velké části ovládaných Saudy a Katarem – ta spojitost s AQI ignorovala zcela.

Liga GCC – dříve Arabská liga – po bombardování vlastní zprávy o Sýrii, protože neodpovídala předem vymyšlené historce „zlého“ režimu jednostranně bombardujícího vlastní lidi, nyní kupčí s údajným humanitárním plánem B; společnou mírotvornou intervencí Arabů a OSN, „dohlížející na dodržování příměří“. Ale nikdo by se neměl nechat oblbnout; agendou zůstává změna režimu.

Princ Saud al-Faisal, saudsko-arabský ministr zahraničí, dělal správný povyk a vylučoval humanitární intervenci. Zároveň je osvěžující slyšet od tak pokrokového šťoury z domu Saudů o „nedostatku zodpovědnosti syrské vlády“, a jeho svatouškovské kázání, že „Sýrie není svědkem ani rasové, ani sektářské, ani partyzánské války, ale masových čistek bez jakýchkoliv humanitárních ohledů“.

Představte si „humanitární ohledy“ domu Saudů, kdyby se pro-demokratické hnutí objevilo ve východní provincii se šíitskou většinou (stalo se tak; a bylo nemilosrdně preventivně utopeno v krvi). Ale něco ještě lepšího; podívejte se, jak „humanitárně“ se činili a vypadali při své invazi do Bahrajnu.

Agenda NATO/GCC zůstává stejná; změna režimu, jakýmikoliv dostupnými prostředky. Dokonce i hlavní válečník, americký prezident Barack Obama, to osobně řekl. Poskoci v GCC ochotně vyhoví. Takže očekávejte rostoucí řeku Kalašnikovů přes hranice, více bombových automobilových útoků, více sebevražedných bombových útoků, více civilistů chycených v přestřelkách, a pomalý, obrovsky tragický rozklad Sýrie.

Syria, the new Libya vyšel 14. února na Asia Times Online. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 17.2.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.