Arabská agenda v Sýrii odhalena

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/02/4812-arabska-agenda-v-syrii-odhalena.htm

Pepe Escobar

Zde je rychlokurs „demokratických“ machinací Arabské ligy – či spíše Ligy GCC, coby skutečné síly této panarabské organizace, ovládané dvěma ze šesti monarchií v Perském zálivu, tvořících Radu spolupráce Zálivu, známé také jako Kontrarevoluční klub Zálivu; Kataru a domu Saudů.

V podstatě GCC vytvořila Arabskou ligu kvůli tomu, aby monitorovala to, co se děje v Sýrii. Syrská národní rada – sídlící v členských zemích NATO Turecku a Francii – to nadšeně podpořila. Je výmluvné, že soused Sýrie, Libanon, nikoliv.

Když více než 160 inspektorů, po měsíci šetření, vydalo svoji zprávu… překvapení! Zpráva se nedržela oficiální linie GCC – kterou je, že vláda „zlého“ Bashara Assada nevybíravě a jednostranně zabíjí vlastní lidi, a tak je na pořadu dne změna režimu.

Ministerský výbor Arabské ligy zprávu schválil, čtyřmi hlasy pro (Alžír, Egypt, Súdán a člen GCC Omán) a pouze jedním proti; hádejte kdo to byl – Katar, který nyní Arabské lize předsedá, protože tento emirát si koupil tento (rotující) post od Palestinské samosprávy.

Takže tato zpráva byla buď ignorována (západními korporátními médii), nebo neúprosně ničena – arabskými médii, která jsou prakticky všechna financována buď domem Saudů, nebo Katarem. Nebyla dokonce ani probírána, protože GCC zabránila jejímu překladu z arabštiny do angličtiny a jejímu zveřejnění na internetové stránce Arabské ligy.

Dokud neunikla. Zde je, v plném znění (pdf).

Tato zpráva je neúprosná. K žádným syrskou vládou organizovaným smrtícím represím proti poklidným demonstrantům nedošlo. Místo toho zpráva poukazuje na pochybné ozbrojené tlupy, jako viníky zodpovědné za stovky úmrtí v řadách syrských civilistů, a za více než tisíc mrtvých v řadách syrské armády, používajících smrtící taktiky, jako bombové útoky na civilní autobusy, bombové útoky na vlaky převážející naftu, bombové útoky na policejní autobusy a bombové útoky na mosty a produktovody.

A opět, oficiální verzí NATO/GCC ohledně Sýrie je, že tam bylo lidové povstání rozdrceno kulkami a tanky. Ale členové BRICS Rusko a Čína a převážná část rozvojového světa vidí, že syrská vláda bojuje s těžce vyzbrojenými zahraničními žoldáky. A zpráva toto podezření z velké části potvrzuje.

Syrská národní rada je v podstatě odnož Muslimského bratrstva, napojeného jak na dům Saudů, tak na Katar – kdy ho znepokojený Izrael podporuje v tichosti na pozadí. Legitimita není zrovna jeho šálkem čaje. Co se týká Svobodné syrské armády, ta má své přeběhlíky a skutečné oponenty Assadova režimu, ale její většinu tvoří tito zahraniční žoldáci vyzbrojení GCC, obzvláště salafistické tlupy.

Přesto se NATO/GCC, po zabránění uplatnit v Sýrii svůj model prosazování „demokracie“ „jedna velikost pasuje všem“ pomocí bombardování země a likvidace pověstného zlého diktátora, nenechá odradit. Vůdci GCC z domu Saudů a z Kataru bryskně odmítli vlastní zprávu a šli rovnou na věc: provedení změny režimu NATO/GCC prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN.

Takže současný „Araby vedený tah na zajištění mírového konce 10 měsíců tvrdých zákroků“ v Sýrii v OSN není nic jiného, než sprostá snaha o dosažení změny režimu. Obvyklí podezřelí, Washington, Londýn a Paříž, byli nuceni se přetrhnout, aby ujistili mezinárodní společenství, že nejde o další mandát pro NATO k bombardování – á la Libye. Americká ministryně zahraničí Hitlary Clinton to popsala jako „cestu k politickému přechodu, který by zachoval jednotnost Sýrie a jejích institucí“.

Ale členové BRICS Rusko a Čína dobře vidí pravou podstatu. Další člen BRICS, Indie, spolu s Pákistánem a Jižní Afrikou, přednesl vůči NATO/GCC protlačované rezoluci OSN vážné výhrady.

Nebude žádná další bezletová zóna libyjského stylu; nakonec Assadův režim nenasazuje Migy proti civilistům. Rezoluce OSN o změně režimu bude zablokována – opět Ruskem a Čínou. Dokonce i v NATO/GCC panují neshody, protože hráči obou bloků – Washington, Ankara a duo dům Saudů/Doha – mají odlišnou dlouhodobou geopolitickou agendu. Nemluvě o klíčovém sousedu Sýrie a obchodním partneru Iráku; Bagdád je zásadně proti jakémukoliv plánu na změnu režimu.

Takže zde je otázka pro dům Saudů a Katar: Protože jste tak omámeni vyhlídkou na „demokracii“ v Sýrii, tak proč nepoužijete všechny své americké zbraně a nevtrhnete tam uprostřed noci, jak jste udělaly v Bahrajnu, a neprovedete změnu režimu sami?

Exposed: The Arab agenda in Syria vyšel 4. února na Asia Times. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 7.2.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.