BASF ukončuje vývoj GMO plodin v Evropě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/01/4799-basf-ukoncuje-vyvoj-gmo-plodin-v-evrope.htm

James Kyle

Vědecké laboratoře BASF směřují do Států, kvůli vytrvalému odporu Evropanů vůči GMO plodinám.

Německý chemický kolos BASF ruší veškerý vývoj geneticky upravených rostlin v Evropě a přesunuje ho do USA. Toto přemístění je důsledkem široké politické a lidové opozice vůči GMO potravinám v Evropě.

Sídlo a centrála vědecké divize BASF pro rostliny se přesune v Limburgerhof v jihovýchodním Německu do Raleigh v americké Severní Karolíně. Dvě menší zařízení v Německy a Švédsky budou uzavřena také.

„V mnoha částech Evropy není tato technologie stále přijímána – většinou spotřebitelů, zemědělců a politiků,“ řekl Stefan Marcinowski, člen představenstva BASF.

Společnost uvedla, že se rozhodla zaměřit se na „atraktivní trhy“ v Amerikách a v Asii. Toto rozhodnutí znamená ztrátu 140 pracovních míst ve vědecké divizi pro rostliny. Mnozí tito zaměstnanci se přestěhují do USA nebo přejdou do dalších divizí v Berlíně a Belgii.

Zelené skupiny slaví vítězství

Toto rozhodnutí uvítaly některé zelené skupiny a stoupenci bezpečnosti potravin, kteří již dlouho dobu měli podezření ohledně účinků genetický upravených plodin na přírodu a GMO potravin na zdraví spotřebitelů.

„Nemyslíme si, že tato technologie je kontrolovatelná a zvladatelná, a to znamená nevypočitatelná rizika,“ řekl Deutsche Welle Dirk Zimmermann, zemědělský expert Greenpeace.

„GMO potraviny nemají v Evropě v dohledné budoucnosti šanci,“ dodal.

Tyto nálady potvrdil Adrian Bebb, člen potravinové kampaně Přátel Země.

„Je to další hřebík do rakve genetický upravených potravin v Evropě,“ řekl. „Je to pro spotřebitele a zemědělce dobrý den a otvírá to dveře k posunu v rámci Evropské unie směrem k zelenějšímu a veřejně přijatelnějšímu zemědělství.“

Hluboká nedůvěra

Opozice vůči geneticky modifikovaným plodinám a potravinám je v Evropě široká. V r. 2009 bylo podle odhadů asi 80% Němců proti pozměňování genetické stavby plodin, aby byly odolné vůči hmyzu a zvýšily se výnosy.

BASF bojovala 13 let, aby získala schválení svých brambor Amflora EU, které měly poskytovat vysoce kvalitní škrob průmyslovým zákazníkům. Ale odpor vůči nim byl v Německu tak silný, že zkušební pole musela být neustále střežena. Snaha prodat produkt Amflora v Evropě bude zastavena.

Rozhodnutí BASF naplnilo hrůzou rostlinné vědce v Evropě, kteří říkají, že by to mohlo odradit mladé lidi od zabývání se touto vědou, protože budou omezeni v tom, co smí dělat.

Biotechnologická obchodní asociace v Bruselu, EuropaBio, tohoto rozhodnutí lituje také a říká, že toto stažení je známkou celkových obtíží biotechnologického průmyslu v Evropě, kde se místa v biotechnologii přesunou tam, kde jsou tyto produkty vyráběny.

Pro-GMO skupiny dlouho trvaly na tom, že opozice vůči této technologii je založena na úspěšném lobbování politiků a NGO, spíše než na skutečné vědě.

Tvrdí, že GMO plodiny mohou učinit farmy udržitelnějšími, snížit spotřebu pesticidů, ušetřit energii a ochránit půdu.

„V době, kdy stále více lidí žije v hladu a kdy klimatické změny ohrožují úrodu, by se systém regulující GMO potravinové zdroje měl stát založeným více na důkazech a měl by být méně vystaven vlivu politicky motivovaných NGO,“ řekla profesorka Joyce Tait z univerzity v Edinburghu, která na podzim pomáhala jako spoluautorka se studií vývoje regulace GMO plodin.

BASF stops GM crop development in Europe vyšel 17. ledna na dw-world.de. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 31.1.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.