Jak to vidí Marie v Sýrii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2012/01/4789-jak-to-vidi-marie-v-syrii.htm

Vladimír Stwora

Přetiskuji krátkou zprávičku od někoho, kdo o sobě uvádí, že žije v Sýrii a má tedy informace z první ruky. Tento text byl uveřejněn na volny.cz jako komentář čtenářky za článkem Pozorovatelská mise v Sýrii krachuje. Po Saúdech se stahují i státy Perského zálivu v Hospodářských novinách MF. (Nějak jsem nepochopil spojení volny.cz a MF, ale budiž. Zanechal jsem Marii vzkaz, aby se mi ozvala, snad by mohla napsat pro Zvědavce podrobnější zprávu.

Od Marie z 24. 1. 18:09
Už několikrát jsem do diskuse přispěla. Jsem jednou z mnoha stovek Češek, které žijí v Sýrii, konkrétně v Homsu. Do Čech vzkazuji, že kdyby nebylo umírněného postoje Asada a svaté trpělivosti většiny obyvatelstva s primitivy, které si státy Zálivu najaly pro prosazení demokracie (což zvláště od nich sedí), už by tu byla dávno občanská válka. Pozorovatelé se stahují, protože viděli to, co viděli, a to že armáda na nikoho neutočí, jen chrání normální lidi. Naopak během přítomnosti pozorovatelů, aktivisté zabíjeli o sto šest, protože si byli jisti, že armáda kvůli tomu, aby nebyla z ničeho obviněna, nezasáhne. Na Džazíře jsme viděli jednoho pozorovatele, kterému tady říkáme Baron Prášil. V Homsu byl v hotelu zavřený 7 dnů a ani raději nevystrčil noc, prý je nemocný, pak prý musí na léčení do Francie, vedoucí pozorovatelů mu slíbil letenku, ale on na nic nečekal, koupil si ji sám a večer už prášil v televizi o sto šest.
Škoda, že se pořádně nerozvířila akce kolem zabití francouzského novináře, zabili ho aktivisté pancéřovou pěstí ze střechy, když filmoval průvod na podporu Asada po jeho projevu. To vám redaktor Moláček určitě v televizi neřekl, pořád si prý jen stěžoval, že ho vozí po vojenských nemocnicích. Kdyby se nás Češek hoši z televize zeptali, co se tu děje, rádi bychom jim to sdělili a ještě by ušetřili peníze daňových poplatníků. Poslední dny vypadají u nás tak, že i 14 hodin denně nejde elektrika, protože aktivisté ve jménu demokracie shazují sloupy vysokého napětí , vyhazují do povětří ...vody všeho druhu. Lidi z tzv . aktivistických čtvrtí (jsou to tři sunnitské čtvrtě výrazně nábožensky zaměřené) si na CNN stěžovali, že nemají mazot na topení a ječeli jak diví, ale už neřekli, že ať tam přijel opravář na telefony, popelář či kdokoli jiný od státu, tak jej jednoduše zabili. Kdo by tam dobrovolně jel, že ? Člověk má sto chutí jim říct Allahu Kerím....

A nakonec výzva: Pokud je mezi čtenáři Zvědavce někdo, kdo žije v Sýrii a byl by ochoten napsat něco pro Zvědavce, ať se mi ozve. Pokoušíme se odstranit ty nánosy propagandy a lží, které se na nás valí od profesionálních "novinářů". Je to důležité.

Článek byl publikován 25.1.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.