V Íránu probíhá operace CIA zaměřena na poškození zbrojního programu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/11/4695-v-iranu-probiha-operace-cia-zamerena-na-poskozeni-zbrojniho-programu.htm

Helen Kennedy

Oficiálně strávil Obama neděli (neúspěšným) přesvědčováním Ruska a Číny, aby podpořily diplomatické snahy o omezení íránského jaderného programu.

Neoficiálně se v neděli vynořilo více důkazů, že v Íránu pokračuje brutální tajná operace zaměřena na rozložení íránského vojenského potenciálu.

Íránští představitelé potvrdili, že jeden ze 17 mužů zabitých v obrovském výbuchu ve skladu munice byl klíčovým velitelem Revolučních gard a vedl íránský raketový program. A státní tisková agentura IRNA oznámila, že vědci objevili ve svých systémech nový počítačový virus, sofistikovanější verzi červa Stuxnet nasazeného v loňském roce do Íránu za účelem poškození centrifug.

Írán uvedl, že exploze na vojenské základně byla nehoda a nový virus Duqu byl identifikován a zablokován. Ale izraelské noviny a někteří američtí odborníci upozornili, že to spíše vypadá na probíhající tajné operace CIA a izraelského Mossadu s cílem odstranění íránské jaderné hrozby.

Skrytá kampaň zahrnuje sérii vražd íránských jaderných vědců probíhající od roku 2007 a podobný výbuch u jiné íránské raketové základny před dvěma lety. Obojí je široce přičítáno Mossadu.

„Kéž by podobných případů bylo více,“ bylo jediné vyjádření izraelského ministra obrany Ehuda Baraka na dotaz na poslední výbuch v interview pro vojenské rádio.

A ještě máme třetí záhadnou událost: Syn vysokého íránského představitele, zastánce tvrdé linie, byl v neděli nalezen mrtev v hotelu Dubaj – zdánlivě sebevražda. Jeho otec to označil za „podezřelé“ a aniž by doplnil podrobností, spojil smrt svého syna s výbuchem na vojenské základně.

Izrael byl obviněn z nasazení jedenácti agentů, kteří loni v hotelu Dubaj zabili vysokého představitele Hamasu.

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem v posledních týdnech vzrostlo poté, co MAAE zveřejnila svou zprávu, podle které je Írán blízko k sestrojení atomové bomby.

Na asijsko-tichomořské konferenci o ekonomice a spolupráci se Obama pokoušel přesvědčit Rusko a Čínu, aby podpořily další zostření sankcí proti Íránu. Jednal osobně s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a čínským prezidentem Hu Jintao.

Po skončení rozhovoru Hu v závěrečné řeči Írán vůbec nezmínil a Medveděv pouze řekl, že Obama s ním o Íránu hovořil.

Obama byl v prezidentské debatě v sobotu tvrdě grilován prezidentskými kandidáty GOP. Jeho čelní protivníci se shodli na tom, že je vůči Íránu příliš slabý a slíbili válku, bude-li třeba zastavit íránské jaderné ambice.

Bývalý speaker sněmovny Newt Gingrich (R-Ga.) obvinil Obamu, že se k Íránu nechová dostatečně chytře.

Ginrich řekl, že by nařídil maximum tajných operací vůči Íránu včetně likvidace jejich vědců... vše s nejpřísnějším utajením, vše by šlo popřít.

Náměstek poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes novinářům sdělil, že tlak na Írán vyvolal mezi íránskými představiteli chaos a „íránská ekonomika se zasekla.“

Článek byl publikován 16.11.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.