Jděte do toho a publikujte ten „padělek“, vyzval Írán IAEA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/11/4683-jdete-do-toho-a-publikujte-ten-padelek-vyzval-iran-iaea.htm

Farhad Pouladi

Ali Akbar Salehi říká, že důležitá zpráva IAEA o jaderném programu Íránu očekávána v příštích několika dnech se opírá o „zfalšované informace“.

Teherán – kritická zpráva IAEA o jaderném programu Íránu očekávána v nejbližších dnech by mohla Izraeli posloužit jako možný podnět pro válku. Íránský ministr zahraničí Ali Akbar Salehi tvrdí, že je založena na „zfalšovaných skutečnostech“.

Předpokládá se, že aktualizovaná zpráva, která by měla být uvolněna pro členy Mezinárodní agentury pro atomovou energii v úterý nebo ve středu, bude obsahovat tvrzení, že Írán pracuje na počítačových modelech jaderných hlavic a vyvíjí nosiče, které by hlavice donesly na cíl. Myslí si to diplomaté kolem IAEA.

„Věřím, že těmto dokumentům chybí autenticita. Ale pokud na tom trvají, ať je zveřejní. Lepší čelit nebezpečí jednou než nepřetržitě,“ citovalo několik íránských deníků Salehia.

Salehi to prohlásil médiím během návštěvy ministra zahraničních věcí Burundi Augustina Nsanze v sobotu v Teheránu.

„My jsme opakovaně upozornili na to, že jejich dokumenty jsou nepodložené. Je to jako s penězi. Je možné je padělat, ale padělané zůstanou. Tyto dokumenty jsou takové,“ uvedl Salehi.

A dodal: „íránský jaderný problém není (pro IAEA) problémem technickým nebo právním, ale čistě politickým. Pokud by IAEA vznesla pochybnosti o technických nebo právních aspektech, pak bych připustil, že její jednání bylo transparentní.“

Očekává se, že Izrael využije zprávy IAEA jako ospravedlnění pro své letecké údery proti íránským jaderným zařízením. V posledních dnech jsou toho plná izraelská média.

Izraelský prezident Šimon Peres v sobotu pozdě večer varoval, že útok na Írán je „stále více a více pravděpodobný“, protože se tajné služby obávají, že „Írán je připraven k získání jaderné zbraně.“

Izrael již provedl testy toho, co media popsala jako „balistické střely“ a v posledních dnech prováděl cvičení civilní obrany i když trval na tom, že tyto dvě věci nemají žádnou spojitost se zprávami o hrozící válce.

Aktualizovaná zpráva IAEA neobsahuje výslovné tvrzení, že se íránský jaderný program používá pro vojenské účely. Ale jeden západní diplomat ve Vídni prohlásil, že „to bude rozsáhlý soubor důkazů, a že bude velmi těžké pro Írán vyvrátit je jako padělek, jak tomu bylo v minulosti.“

Ředitel IAEA, Yukiya Amano, uvedl ve své zprávě už v září, že „se stále více obává možného vojenského rozměru“ atomové aktivity Íránu a odvolával se na to, že agentura IAEA má k dispozici „rozsáhlé a komplexní informace.“

Iran to IAEA: Go Ahead and Publish 'Counterfeit' Report vyšel 6. listopadu na informationclearinghouse.info. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 8.11.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.