Medajle pro kravatožrouta

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/10/4634-medajle-pro-kravatozrouta.htm

Petr Luc

Ve Francii, kde budou po jaru prezidentské volby, žije půl milionu potomků arménských uprchlíků. Aby získal jejich přízeň, vydal se Sarkozy ve čtvrtek 6. října do Arménie, odkud vyzval Turecko k uznání genocidy Arménů v roce 1915. Když to neudělá, Francie zavede sankce a může pronásledovat turecké představitele coby popírače genocidy.

Turecko odpovědělo slovy Ahmeta Davotoglu, šéfa diplomacie: Francie by měla přestat jednat se svými cizinci jako s „občany druhé zóny” a Sarkozy se věnovat záchraně potápějící se ekonomie.

V pátek 7/10 byl Sarkozy v Azerbajdžanu, kde si pamatují na válku s Arménii, která způsobila 25 tisíc mrtvých. Od r. 1994 je příměří, ale arménská okupace Horního Karabáchu a etnická čistka trvá, tvrdí jejich prezident Alijev.

Ještě v ten samý den Sarkozy navštívil Tbilisi (hlavní město Gruzie), kde vyzval Moskvu, aby zastavila "zastrašování, hrozby a pokusy o destabilizaci" a „aby respektovala svoje závazky dojednané při podpisu příměří v srpnu 2008”.

Připomenu tu událost. Bylo to v den zahájení Olympijských her v Číně. Proamerický prezident Gruzie Saakašvili (nečtěte Šaška kvílí) nařídlil bombardovat a dobýt zpět Jižní Osetii, kterou Gruzie získala díky Stalinovi a po pádu SSSR ztratila. Četní civilisté i ruští vojáci, střežící v rámci OSN hranice separatistické republiky, byli při útoku zabiti. Druhý den projely průsmykem do Osetie a do Gruzie ruské tanky, gruzínská armáda před nimi uprchla a pár dní potom Sarkozy vyjednal příměří. Později Abcházie a Jižní Osetie vyhlásily samostatnost a byly uznány několika státy. 

Saakašvili během krátké návštěvy Sarkozyho dekoroval Řádem Vítězství svatého Jiřího. A Sarkozy mu připnul Řád Čestné Legie. Rád bych věděl za co. Saakašvili není o nic vě tší demokrat, než byli Kaddafi, Mubarak a řada dalších. Například jeho premiér, s kterým se nepohodl, byl nalezen udušen v opuštěném cizím bytě a nikdo si netroufl hledat vážně vrahy.

Nejvyšší francouzské vyznamenání, Čestná legie, byla založená r. 1804 Napoleonem. Vyznamenaný dostává do smrti roční důchod, v dnešní měně ovšem velmi malý. Celá řada vyznamenaných osobností jej odmítla. Cituji namátkou, markýz La Fayette, který pomáhal Americe se osamostatnit, spisovatelé Maupassant, Camus, Sartre, Aragon, Prévert, skladatelé Ravel, Berlioz, Brassens, fyzikové Curie, herečka Bardotová, malíř Monet. Nejznámějším odmítnutím byl velmi slušně psaný dopis, aby si laskavě ráčili jejich Čestnou legii strčiti někam do zadní části... (podepsán Marcel Aymé)

Odměnu však gruzínsko-americký šašek zasluhuje, už proto, že řadu let systematicky blokuje vstup Ruska do Mezinárodní organizace obchodu, díky čemuž Rusko je dosud nezávislé. Myslím ale, že vhodnějším darem by byla souprava kravat, aby měl co ukusovat, až bude opět kvílet v televizi, že mu Amerika nepomohla...

Článek byl publikován 9.10.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.