25 nejlépe placených ředitelů vydělalo více, než zaplatily jejich firmy na daních

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/09/4573-25-nejlepe-placenych-reditelu-vydelalo-vice-nez-zaplatily-jejich-firmy-na-danich.htm

Pětadvacet ze sta nejlépe placených amerických ředitelů získalo v loňském roce více, než kolik podniky zaplatily federální daně z příjmu, uvedla ve středu objednaná studie.

Bylo také zjištěno, že mnoho společností vydá za lobbování více, než kolik platí na daních.

V době, kdy zákonodárci čelí těžkému rozhodování při hledání úspor na snížení státního dluhu, trefila zpráva z Institutu pro politická studia (IPS), levicového mozkového trustu, Washington do černého.

Po jejím přečtení vyzval demokratický zástupce Eliáš Cummings, člen Výboru pro dohled a vládní reformy, k jednání o výši náhrad pro výkonné ředitele.

V dopise adresovaném předsedovi výboru, republikánu Darrell Issa, Cummings požádal „prověřit, do jaké míry problémy kolem CEO náhrad vedly k ekonomické krizi, a zda i nadále existují dnes.“

V dopise rovněž klade otázku „proč firemní zisky a platy ředitelů prudce rostou, zatímco mzdy dělníků stagnují a nezaměstnanost je stále nepřijatelně vysoká,“ a „do jaké míry se na této situaci podílí náš daňový systém, který tak, jak je postaven, může tyto rozdíly povzbuzovat.“

Při sestavování své studie se v IPS rozhodli porovnat výplaty pro vysoký management s výší současných federálních daní, které firmy platí. Při porovnávání vyloučili zahraniční daně a lokální daně, které mohly být zaplaceny, jakož i odložené daně, které často mohou být mnohem vyšší než ty zaplacené.

Zdůvodnili to tím, že odložené daně mohou, ale nemusí být zaplaceny, a že současné zaplacené daně se ve zveřejněných finančních zprávách co nejvíce přibližují částce, které podniky ve skutečnosti za minulý rok zaplatily.

Průměr je 16,7 milionu dolarů

Finanční kompenzace pětadvaceti ředitelů s platem, který překonal podnikové daně, se v průměru pohybuje kolem roční částky 16,7 milionů dolarů. Pro srovnání průměrný plat S & P 500 ředitelů je 10,8 miliony dolarů ročně. Mezi tyto firmy mimo jiné patří:

– EBay, jejíž CEO John Donahoe loni vydělal 12,4 milionu dolarů, ale na svém daňovém přiznání uvedl 131 milionů dolarů náhrad za rok 2010.

– Boeing, který vyplatil generálnímu řediteli Jimovi McNerney 13,8 milionu dolarů, zaplatil 13 milionů federální daně z příjmu, a 20,8 milionu dolarů uvedl jako výdaje na lobbování a kampaně.

– General Electric, kde generální ředitel společnosti Jeff Immelt vydělal v roce 2010 15,2 milionů dolarů poté, co společnost získala 3,3 miliardy dolarů federální náhrady, a investovala 41,8 milionu dolarů na lobbing a politické kampaně.

Navzdory tomu, že firmy pocházejí z různých oborů, jejich daňové úlevy lze rozdělit do dvou základních oblastí.

Dvě třetiny sledovaných firem drželo daně nízko využitím poboček v daňových rájích, jako jsou Bermudy, Singapur a Lucembursko. Zbývající firmy těžily ze zrychlených odpisů.

Akcionáři reagují vstřícně, když společnosti, do kterých investují, udržují nízké daňové zatížení formou zákonných kliček v daňových předpisech, neboť tyto úspory se promítají ve výnosech. Chuck Collins z IPS a spoluautor zprávy si myslí, že to není správné.

„Myslím, že je takovými postupy společnosti ukazují svou slabost. Pokud je jejich výnosnost závislá na účetních odděleních a ne na lepším zboží,“ řekl.

V předchozích zprávách Collins upozorňoval, že velké platý CEO byly často náznakem větších problémů za dveřmi. IPS připravuje podobné zprávy 18 let. Mezi firmami, které zkrachovaly, a jejichž představitelé před krachem upoutali vysokými příjmy, byly Tyco, WorldCom a Enron.

Článek byl publikován 1.9.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.