McHuba mává „vlajkou svobody“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/08/4562-mchuba-mava-vlajkou-svobody.htm

Americký senátor a bývalý prezidentský kandidát John McCain vystartoval po Rusku. Říká, že může být další zemí, která by mohla zažít povstání v libyjském stylu.

Washingtonský zpravodaj RT, Gayane Chichikyan, se domnívá, že senátor McCain silně přehání.

McCain je přesvědčen, že arabské jaro bude hořet dál, a bude se šířit do zemí jako Čína a Rusko, které podle něj „potřebuji demokracii“ stejně jako Libye.

Ve stejném projevu dokonce prohlásil, že Libye již demokracie dosáhla. To je hodně daleko od skutečnosti, viz situace na místě.

I když Prozatímní národní rada převezme vládu v Tripolisu, není to vláda, kterou zvolil libyjský lid. A mnozí Libyjci jsou pobouřeni tím, že zahraniční síly v podstatě provedly tu volbu za ně.

Při pohledu zpět do Egypta ani tam to nevypadá, že lidé dosáhli toho, za co bojovali.

Pokud jde o demokracii v těchto zemích, stále existuje mnoho otázek, ale podle McCaina „Všechno jde skvěle a oheň povstání by měl přeskočit do další země.“

A podle něj je „další zastávka“ Sýrie. „Po pádu Kaddáfí je na řadě Bašír Asad,“ řekl McCain.

„Podle jeho prohlášení,“ říká Gayane, „je McCain vnímán jako hlásná trouba určitých sil ve Washingtonu, které by rády viděly jisté země, obzvláště ty bohaté a strategicky nejdůležitější, zničené.“

Je docela zajímavé, že senátor McCain ukazuje na některé z nejbohatších zemí světa a v podstatě volá po revolucích v těchto zemích, přičemž vychází z premisy, že životní úroveň tam je tak špatná, že je třeba se okamžitě bouřit.“

Mezitím, průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Američanů není spokojena se směrem, kudy se ubírá jejich ekonomika. Aplikujme-li McCainovu logiku na USA, vzniká otázka: Znamená to, že by Američané měli vyrazit také do ulic?

Democrazy: McMouth flies 'freedom' flag vyšel 25. srpna na RT. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 26.8.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.