Rusko vyzývá mezinárodní společenství ke změně náhledu na situaci v Sýrii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/08/4559-rusko-vyzyva-mezinarodni-spolecenstvi-ke-zmene-nahledu-na-situaci-v-syrii.htm

V úterý,během zvláštního zasedání Rady pro lidská práva o Sýrii v Ženevě, zopakoval stálý zástupce Ruské federace v OSN Valery Loshchinin, že urovnání situace v Sýrii musí být dosaženo všeobecným dialogem mezi Syřany bez cizího vměšování a zdůraznil, že mezinárodní společenství musí změnit své jednání s cílem podpořit dialog a ne se uchylovat k sankcím.

Poukázal na to, že se opozice v Sýrii často uchyluje k použití zbraní a trvá na svržení legitimních orgánů Sýrie. Zdůraznil potřebu vyzvat všechny strany v Sýrii k zapojení do mírového politického procesu, a to zejména opozici, která zásadně odmítá jakýkoli dialog se syrským vedením.

Vyjádřil důvěru v připravenost syrského vedení podniknout účinnější kroky k politické, ekonomické a sociální reformě a zdůraznil, že plné provádění reforem vyžaduje čas a normalizaci situace v Sýrii.

Podotkl, že syrské vedení souhlasí s přijetím Komise pro lidská práva, která by měla zjišťovat fakta o situaci v Sýrii, a tímto souhlasem ukazuje konstruktivní postoj a otevřenost k dialogu a vyjádřil naději, že se tento postoj syrského vedení promítne do zavěrečné rezoluce Rady.

Dále vyjádřil politování nad pokračujícím zabíjením civilistů a bezpečnostních a vojenských složek v zemi.

Čína zdůraznila, že má Rada pro lidská práva zůstat nestranná a objektivní, pokud jde o události v Sýrii, a žádala, aby Rada rozhodovala na základě přesných a spolehlivých informací, které pomáhají podporovat dialog a spolupráci namísto toho, že se stane fórem pro obvinění a tlaky na Sýrii.

Stálý zástupce Číny v OSN He Yafei na zasedání v Ženevě zdůraznil , že každá iniciativa k vyřešení krize v Sýrii má být založena na dialogu a respektování svrchovanosti a důstojnosti Sýrie a zaručovat zachování stability a společenského pořádku v zemi v souladu s Chartou OSN a s mezinárodním právem.

Poukázal na to, že žádná vnější síla nemá právo zasahovat do vnitřních záležitostí Sýrie a že zahájení komplexního politického procesu s vnitřním vedením je jediný způsob, jak vyřešit krizi v Sýrii.

I Čína bude požadovat, aby se všechny strany konfliktu zúčastnily politického dialogu, který by posunul situaci tak, aby se napětí v zemi co nejdříve rozptýlilo.

Článek byl publikován 25.8.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.