Zkušenost se Stworou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2011/08/4545-zkusenost-se-stworou.htm

Osobně se snažím vyhýbat vyvolávání kontroverzí, nikdy na nikoho nenapadám nebo z něčeho neobviňuji, a do včerejšího dne jsem pro žádného sebe-otřesnějšího komentátora nepoužil náležitý sprostý titul, který by odrážel jemu vlastní způsob existence. Ovšem stalo se něco, co jasně a definitivně vrhlo světlo na podstatu Stworova "nezávislého" webzine.

Do celkem poklidné diskuse se vetřel jakýsi „tma“, začal rozepisovat naprosté bláboly, ostatní vesměs autoři obsahově kvalitních příspěvků se ohradili, ovšem na to Stwora opáčil cosi, že jako nevidí důvod bránit svobodné diskuzi. Tmo pak začal ostatní napadat, sice reagovali, ale většinou zhnuseně odešli - což byl zjevně záměr. Můj příspěvek „tma“ nijak nenapadal, jen jsem poukázal na několik zjevných faktů.

Přihlásil se pak jako anonym a ve svých slovních neuvěřitelných slovních blivajzech mne mj. napadl sprostýma urážkami - jako anonymovi MUSEL TENTO HNUS osobně povolit "editor". Když jsem reagoval, Stwora mou odpověď „tmovi“ zablokoval.

Protože web s prostým názvem = url zvedavec.org má zdálnivě velmi kvalitní obsah, který je mimo mainstream, přitáhne nadprůměrný počet čtenářů, stačí chvíli počkat a vytříbit názorově kvalitní přispěvatele. Až tímto přiláká dost lidí nechá zafungovat "tmu" a podobné typy. Funguje to stoprocentně, jako když na úrodné půdě necháte vyklíčit rostliny, které by se jinde neujaly, a hned jak zapustí kořeny, zalijete je kyselinou nebo Roundupem.

Smyslem existence stránek moderovaných Stworou je provokace, tj vzbudit dojem nezávislého informačního zdroje a pak prostřednictvím třetích "virtuálních" osob sprostě napadat všechny diskutující, kteří vnáší jakoukoliv pozitivní hodnotu. V městě, kde žiji, fungovala za první republiky lidská sběř jistých Pastyříků, komouši Gottwaldovy éry, kteří po hospodách vybízeli po šichtě dělníky k útokům na četníky, a pak se smáli, když dělníci dostávali pendrekem. Ostatně ve vesnici nedaleko žil jistý Jan Černý, neskutečné komoušské hovado (ovšem komoušský hrdina) např verbálně provokovalo obecního četníka (na 2 a víc si samozřejmě netroufl), aby ho vyprovokoval k úřednímu zásahu, při kterém mu připraveným nářadím rozdrtil prsty na rukách (v komoušské literatuře ze 70.let to bylo popisováno jako hrdinský čin).

Náplní jejich práce bylo vyvolávat nenávist.

Přesně to dnes dělá Stwora, jenže digitálně, prostřednictvím náležitého "moderování".

Text jsem musel mírně opravit, některé vulgární výrazy jsem nahradil publikovatelnějšími. Autor tohoto emailu se „zapomněl“ podepsat. Škoda.

Reakce editora

Díval jsem se na několik příspěvků diskutujícího, který se podepisuje jako tmo. Všechny jsem nečetl, je jich tam přes 300. Uznávám, že autor někdy volí ostřejší výrazy a je poněkud agresivní, ale podle mého názoru nepřekročil hranici k vyloučení. Snad k napomenutí. Jinak má právo jako každý zde prezentovat svůj názor, s tím se nedá nic dělat.

Osobně mi více vadí tlachalové, kteří zde denně publikují stovky nic neříkajících komentářů, a tím rozmělňují diskuzi do ztracena.

Článek byl publikován 19.8.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.