Žijeme v době fragmentarizace

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/08/4543-zijeme-v-dobe-fragmentarizace.htm

Richard Gilík

Jak byste nazvali dobu, ve které žijeme? Dobou hospodářské krize? Dobou korupce, rozpadu unie, kolapsů ekonomik...? Nebo dobou blížících se a stále neodvratnějších ekologických katastrof? Jak nalézt ten správný výraz, který by výstižně vyjádřil všechny zmíněné jevy?

Já bych současnost nazval dobou velké fragmentarizace. Protože vidím, že všechno kolem se fragmentarizuje. A že to nevěstí nic dobrého.

Štěpení rodiny, společnosti, národů

Fragmentarizuje se rodina: Podle Evropského statistického úřadu se v roce 1990 narodilo 17,4 % dětí mimo manželství, o 18 let později se počet nemanželských dětí zdvojnásobil. Každé druhé manželství se u nás rozpadá. Stále větší počet mladých lidí odmítá do manželství vstoupit. Roste počet žen, které odmítají mít děti. Zvyšuje se podíl osamělých lidí...

Fragmentarizuje se společnost: Roste propast mezi bohatými a chudými, mladí a staří lidé žijí ve stále odlišnějších světech. Projekt multikulturalismu selhal, k žádné vzájemně obohacující integraci menšin nedošlo, přiznávají dnes už i přední evropští politici. Atd. atd.

Ani sen o deframentarizaci národů nemůže předběhnout svou dobu a uniknout globálním společenským trendům současnosti, které směřují k pravému opaku. Evropa se probouzí ze svého velkého unijního snu a začíná to chápat...

Štěpení atomů

Fragmenty rozštěpených atomů nám vyrábějí energii a v hlavicích jaderných zbraní se nad námi vznášejí jako Damoklův meč. Jako přežilý památník z časů, kdy jsme si vsugerovali, že se bez štěpení naší materiální podstaty neobejdeme, proto nehledali jiné cesty, až jsme se dnes na tomto obzvláště nešťastném způsobu fragmentarizace stali závislí.

Štěpení DNA

A další "fragmentální hádanka": Co vznikne z balíčku karet, když ho svévolně rozházíte, a znovu náhodně poskládáte, některé karty odeberete, a odjinud přidáte ty, které tam vůbec nepatří? Ano, řeč je o DNA geneticky modifikovaných organismů. A další hádanky, které položil již princ Charles 1.6.1999 v Daily Mail, zůstávají nezodpovězené a nejspíš je jednou budou muset zodpovědět naše děti. "Jsou pro nás GMO bezpečná? Proč jsou pravidla pro schvalování GMO o tolik méně přísná než pravidla pro výrobu nových léků, které užívají tutéž technologii? Kolik toho doopravdy víme o následcích pro životní prostředí u GM plodin? atd." Oč méně známe odpovědi, o to větší máme jistotu, že existuje konspirační tlak amerických vládních činitelů a GMO korporací na prosazování pěstování GM plodin v Evropě (viz WikiLeaks: Za averzi ke GMO měla být EU potrestána, WikiLeaks: US targets EU over GM crops a že již existují oběti této genové manipulace: Zavádění GMO v Indii vedlo přinejmenším k 200 000 sebevraždám rolníků, k nimž došlo během posledních deseti let v důsledku zmařené úrody a vynucené globalizace. (Monsanto connected to at least 200,000 suicides in India throughout past decade). A odpovědní politici nás ve věci GMO dál manipulují svým geneticky modifikovaným jazykem...

Už ani ty demonstrace...

Dokonce i demonstracím, protestům a násilným akcím chybí ucelená myšlenka. Za co nebo proti čemu protestovali mladí lidé ve Španělsku? Najdete byť jen špetku nějaké ideje na řádění mladých násilníků v britských městech? I myšlenkový svět norského atentátníka byl jen postmoderní slátaninou útržků různých myšlenek odevšad a jeho rozsáhlý pamflet vznikl z valné části metodou Ctrl+C a Ctrl+V.

Příklady myslím stačily. A nemusíme se schovávat za to cizí slovo "fragmentarizuje" a řekněme to konečně hezky česky a na plná ústa: Svět se rozpadá. Co s tím?

Fragmentární a holistické myšlení

Patřím k těm, kdo věří, že duch předchází hmotě, víra strukturuje naši realitu a naše myšlenky se materilizují. Vyvozuju z této filozofie, že stav současného světa, který se stále více fragmentarizuje, má původ ve - fragmentárním myšlení. V myšlení, které jednotlivý fragment krátkozrace a bez ohledu na důsledky povyšuje na úkor celku. Fragment svého já, své skupiny, národa, civilizace, které prosazuju na úkor něčeho jiného - jiné kultury, našich potomků, přírody, a v konečném důsledku na úkor vyššího celku.

Je-li tento způsob myšlení příčinou současného stavu světa, logicky se jako jediný možný lék nabízí jiný, přesně opačný způsob uvažování - myšlení holistické. Myšlení, které dokáže vnímat vyšší celek a nehledá svůj prospěch na úkor jiných. Vědomí, že prospěch druhého je mým vlastním prospěchem a že poškozováním jiných poškozuju sám sebe. Jak to vyjádřil Martin Luther King: "Injustice anywhere is injustice everywhere."

Obávám se ale, že k takovému myšlení lidstvo nedozrálo, a i kdyby dozrálo, nevím, zdali máme dostatek času, abychom sklízeli jeho nové plody. I když člověk někdy dokáže náhle konvertovat ke zcela jinému způsobu myšlení, chvíli to trvá, než se změna projeví i v jeho životě. Starý život dobíhá a vydává nám, co jsme kdysi svým myšlením zaseli. A plody, které současná civilizace začíná sklízet, měly svůj rozklad naprogramován již ve svém zárodku. Celá naše civilizace je postavena na idejích, které vedou k fragmentalizaci.

Prorok Picasso

V souvislosti s EU jsme zmínili, že sny se nemohou realizovat, pokud jim doba nepřeje. Předbíhání doby je výsadou umění. Zabere to jistý čas, než společnost porozumí geniálnímu umělci. A dnešek dozrál k pochopení Picassa. Umění, které rozkouskovává věci, lidi a celý svět. Vzniklé útržky trochu divně poskládat na plochu. A ten obraz vůbec nevypadá hezky. Picasso a jeho následovníci byli nepochybně proroci, kteří ohlašovali současný stav věcí. A celá dnešní doba jako by je napodobovala.

Článek byl publikován 18.8.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.