USA: V dosud bezvýhradné podpoře prezidenta se začínají objevovat trhliny

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/12/452-usa-v-dosud-bezvyhradne-podpore-prezidenta-se-zacinaji-objevovat-trhliny.htm

Vladimír Stwora

Tak nevím, ale zdá se mi, že věci se začínají malinko hýbat. Míním tím, že ve Spojených státech zvolna vzniká určitá opozice vůči maniakům v Bílém domě. Ještě je slabá, ale už je rozeznatelná. Dnešní článek v USA Today s titulkem ACLU membership surges in post-9/11 world konstatuje, že organizace ochraňující lidská práva ACLU (American Civil Liberty Union) zaznamenala od minulého roku dvacetiprocentní nárůst své členské základny - nejvíce za své dvaaosmdesátileté existenční období. ACLU má v současnosti 330 tisíc členů, kteří a - to je důležité - přispívají do její pokladny. ACLU si tak může dovolit zaplatit 3,5milionovou televizní kampaň namířenou proti státnímu žalobci Ashcroftovi, která běží od října v deseti amerických městech. V televizním šotu lze vidět ruku, která přepisuje a škrtá v americké ústavě.

O ACLU je známo, že se také zasazují o práva homosexuálů a lesbiček, práva vězňů, rasovou rovnost. Nejkontroverznější akcí ACLU byla obrana práv nacistů při jejich pochodu do Skokie v roce 1970.

Výkonný ředitel ACLU Anthony Romero říká, že noví členové vyjadřují nejčastěji obavy ze tří věcí:

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan se snažil obhájit policejní a čmuchalské praktiky současného prezidenta a jeho klaky. Mimo jiné řekl: "Nejvyšší prioritou prezidenta je ochrana jeho občanů. Budeme naše občany chránit takovým způsobem, abychom respektovali ústavu..."

To raději neměl říkat. Největší prioritou prezidenta totiž není ochrana občanů, ale ochrana ústavy. K tomu se zavazuje v prezidentské přísaze, kde se praví: "I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States" - "Závazně slibuji, že budu věrně, loajálně a podle svých nejlepších schopností vykonávat funkci prezidenta Spojených států, zachovávat, ochraňovat a hájit Ústavu Spojených států." O ochraně občanů tam není ani slovo. Zřejmě se předpokládalo, že se občané dokážou o sebe postarat sami. Inu, to byli tenkrát před 250 lety jiní kabrňáci. Tehdy Amerika nebyla degenerovaným národem obětí, ale národem tvrdých a rovných lidí.

Rovněž výzkum veřejného mínění provedený Gallupovým ústavem zaznamenal zvýšený strach občanů z vlastní vlády. Lidé se právem ptají, jak je může ohrozit muž žijící v jeskyni na druhé straně zeměkoule, a zda by nebylo na místě více se bát vlády sedící ve Washingtonu a disponující mnohem vyšší mocí.

Mluvčí ACLU Anthony Romero říká, že noví členové přicházejí jak z řad demokratů, tak i z řad republikánů. Poslední dva přírůstky, o kterých se Romero hrdě zmínil, jsou bývalí kongresmani Dick Armey z Texasu a Bob Barr z Georgie. Právě Armey se přičinil o to, aby program TIPS neprošel kongresem.

Líbila se mi slova, která na kuro5hin použila osoba s přezdívkou Wah, když komentovala tvrzení mluvčího Bílého domu Scotta McClellana o povinnosti prezidenta chránit vlastní občany. Wah říká: "Lidé mé země nemusí být hlídáni a ochraňováni jako děti. Dokážeme se o sebe postarat, když bude třeba. Co ale potřebujeme, je chránit ten kus papíru, který definuje naši zemi, protože ten se sám o sebe postarat neumí. Bez toho papíru jsme jen banda lidí chrlící voloviny a vozící se ve velkých autech. S ním jsme Spojené státy americké, jasné světlo svobody a volnosti v nekonečné noci studeného a lhostejného vesmíru." Je to sice trošku příliš patriotické, ale celkem to Wah vystihl dobře.

Článek byl publikován 13.12.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.