Bude policie muset při demonstracích nadržovat Romům?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/07/4487-bude-policie-muset-pri-demonstracich-nadrzovat-romum.htm

Jan Zíma

O tom, že i zástupci romských neziskovek mohou jedno říkat a druhé dělat, jsme se přesvědčili včera. Nebýt informací, jež se objevily v průběhu noci, asi by veřejnost na celou záležitost zapomněla. Jenže ouha...

Včerejší médií nepříliš reflektovaný spor mezi zástupci romské neziskovky vyvrcholil vzájemnou přestřelkou tiskových prohlášení mezi Romeou a ministerstvem vnitra a první informace byly natolik nekonkrétní, že většině veřejnosti unikalo, o co vlastně jde. Zástupci Romey dali najevo, že se jim vyhrožuje a odcházejí od všech společných aktivit s MV včetně pracovní platformy Task Force a reakce MV byla kompromisní až pesimisticky měkká. Většinu veřejnosti pochopitelně znechutilo, že vnitro Romům ustupuje, ale vyčkejme, může to být i součástí chytré vyjednávací taktiky ze strany tohoto úřadu.

Po prostudování archivu na stránkách Romea.cz došlo na překvapivé jádro sporu.

Zástupci našich Romů si ve sporu táhnoucím se už několik měsíců vynucují na policii a MV, aby změnily náhled na platný zákon a upřednostňovaly před řádně ohlášenými demonstracemi romská náboženská setkání.

Podstata sporu je o tom, že pokaždé, když má někde krajní pravice ohlášený projev či pochod a splní všechny zákonné podmínky, se romští zástupci pomocí fingovaných náboženských shromáždění pokoušejí zablokovat tyto pochody, což je nezákonné. Ať už jsou nám naši "dělníci" z DSSS sympatičtí či ne, pokud dodrží zákony a akce je povolená, jako naposledy v Novém Bydžově, má jejich pochod přednost.

Romské organizace pravidelně houfně svolají Romy a ti, z nichž většina nikdy nebyla v kostele, se najednou stávají dojemně věřícími evangelíky, pokorně se modlícími, sedíc na ulici v desítkách i stovkách lidí - zrovna v trase plánovaného pochodu. Není v otázkách lidských práv většího a trapnějšího divadla, než hromadné konverze našich Romů k Ježíši Kristu zrovna v místech, kde má v ten samý čas mítink někdo jiný.

Je neuvěřitelným zjištěním, že si zástupci Romey dali tu práci a několik měsíců naléhali na pracovní skupinu MV, aby vnitro ignorovalo při těchto akcích toto porušování zákonů a tato fingovaná náboženská setkání Policie přestala vytlačovat. Tedy v podstatě nadržováním protiprávně jednajícím Romům, sama porušovala zákon. Pro pro-romské organizace snad platí jiné zákony?

Policie jedná podle zákona a tudíž se nepodvolila, což je dobrá zpráva.

Samostatnou otázkou je morálka farářů, jež se tomuto pokrytectví propůjčí, ale je třeba vzít v potaz hubené pokladny jejich farností, do nichž organizace jako Romea napumpované státními dotacemi mohou za toto nečestné farářské jednání podstatně přispět.

Dalším významným zjištěním bylo to, kolik podpory státu Romea.cz za správu jedněch malých webovek, kopírování pořadu O Roma vakeren od českého rozhlasu a sem tam nějakou tu reportáž či článek, inkasuje státních peněz. Za toto veřejné rozeštvávání společnosti, za veřejný křik o rasismu a za účast v panelu Task force jednou za 2 měsíce, pobírala Romea cz za poslední léta, z toho valnou většinu za poslední tři roky, z našich veřejných peněz, vyšších daní na knížky pro děti a z naší práce, pro vlastní tříčlenný tým, tedy sama pro sebe, přes 17 milionů korun.

Myslím že právě nyní nastal okamžik, kdy si Romea.cz tyto zdroje brané běžným občanům, přestala zasluhovat.

Pokud si je někdy vůbec zasloužila.

Článek vyšel na blogu Jana Zimy.

Článek byl publikován 16.7.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.