Zbraň z vietnamské války tajně používána k mýcení amazonských deštných pralesů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvirata/2011/07/4473-zbran-z-vietnamske-valky-tajne-pouzivana-k-myceni-amazonskych-destnych-pralesu.htm

Agent Orange je jednou z nejničivějších zbraní moderní války, chemikálie, která usmrtila nebo zranila podle odhadů 400 000 lidí během války ve Vietnamu – a nyní je používán na amazonské deštné pralesy. Podle úředníků začali farmáři v Brazílii používat tento vysoce toxický herbicid jako skrytý způsob mýcení úseků pralesa. Stopy jeho nasazení jsou totiž méně nápadné než stopy motorových pil a traktorů. V posledních týdnech odhalil letecký průzkum oblast zhruba 440 akrů deštného pralesa, které byly postříkány jedovatou látkou. Následek: otrava tisíců stromů a nesčetného množství zvířat, případné následky ponesou budoucí generace.

Pozornost úředníků z brazilské agentury IBAMA, zabývající se životním prostředím, zaujaly satelitní snímky ilegálně vyčištěného lesa v Amazonii. Vrtulník vyslaný do tohoto regionu později odhalil tisíce holých stromů bez listí, popelavé barvy, otrávených toxickými chemikáliemi. IBAMA předpokládá, že nad lesem byl pravděpodobně rozptýlen z letadla dosud neidentifikovaného farmář Agent Orange za účelem mýcení půdy pro pastvu. Důvodem nasazení AO je jeho obtížnější zjistitelnost oproti tradičním operacím, které vyžadují použití řetězových pil a traktorů.

V jiné části Amazonie odhalila minulý týden agentura IBAMA přibližně čtyři tuny vysoce toxických pesticidů ukrytých v lese a čekajících na rozprášení. Pokud by k odhalení nedošlo včas, mohly chemické látky potenciálně zdecimovat zhruba 7 500 akrů deštného pralesa včetně zabití všech volně žijících zvířat na této ploše a kontaminování spodních vod. V tomto případě byl majitel pesticidů identifikován a nyní čelí pokutě téměř 1,3 milionů dolarů.

Podle zprávy z Folha de Sao Paulo bylo poslední použití těchto chemických látek zaznamenáno v roce 1999, ale představitelé říkají, že používání těchto zničujících herbicidů je běžnější, neboť úředníci odhalí jen nejkřiklavější případy těchto zločinů na životním prostředí.

Změnili svou strategii. Nyní může být zničeno herbicidy více oblastí lesa za kratší dobu. Nepotřebují už mobilizovat týmy dřevorubců, a tím se jím daří obejít dohled agentury," říká Jerfferson Lobato z IBAMA.

Agent Orange byl původně navržen k vyklučení a zničení lesních porostů v bojových situacích, ale jeho použití se stalo předmětem diskuse kvůli jeho vlivu na člověka a volně žijícím zvířatům. Během vietnamské války rozptýlila armáda Spojených států nad Vietnamem 12 milionů galonů AO, to mělo dopad na zdraví asi 3 milionů obyvatel, většinou rolníků a vietnamských občanů. Půl milionů dětí trpí vrozenými vadami následkem AO. Dopad chemikálií na životní prostředí byl hluboký a trvalý.

Minulý měsíc, více než tři desetiletí poté, co byl Agent Orange naposledy ve Vietnamu použit, začaly USA ve Vietnamu dekontaminační operace v hodnotě 38 milionů dolarů. A současně byly tyto toxické látky znovu nasazeny v brazilské Amazonii, kde je stříkají na deštný prales.

Vietnam Era Weapon Being Used to Clear the Amazon vyšel 5. července na treehugger.com. Překlad Zvědavec.

Poznámka editora

Možná si myslíte „pitomí farmáři v Brazílii“. A co řeknete na toto: Hradeckou louku poničil neznámý vandal, ohrozil množení modrásků

Ne, není nám pomoci.

Článek byl publikován 10.7.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.