Gang Bushe a Blaira

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/12/447-gang-bushe-a-blaira.htm

Harold Pinter

Zdá se, že Bush a jeho gang ví, co dělají. A Blair, pokud není naivní idiot (jak často vypadá), také ví, co Bush dělá. Bush a jeho parta je docela jednoduše a prostě rozhodnuta ovládnout svět a všechny jeho zdroje. A čerta starého jim záleží na tom, kolik lidí při této činnosti zavraždí.

Znáte starou anekdotu o Oliveru Cromwellovi? (Pozn. vydavatele: my tu anekdotu známe zase s jinými slavnými postavami.) Poté, co jeho vojska obsadila irské město Drogheda, rozkázal, aby všichni občané přišli na náměstí, načež se obrátí ke svému zástupci: "Všechny ženy povraždit. Muže znásilnit!" Důstojník z týmu se nesměle ozve: "Promiňte, generále, nemyslel jste to naopak?" Hlas z davu: "Ale božínku, pan Cromwell ví, co dělá."

Ten hlas - to je Tony Blair - "Bush ví, co dělá."

Faktem zůstává, že Bush a jeho gang ví přesně, co dělají, a Blair - pokud skutečně není úplný naivní idiot (jak se často zdá) -, také ví, co dělají. Bush a jeho parta je zkrátka rozhodnuta ovládnout svět včetně všech jeho zdrojů. A čerta starého jim záleží na tom, kolik lidí při této činnosti zavraždí. A Blair v tom jede s nimi.

Nemá podporu labouristů, nemá podporu své země, ani slavné "mezinárodní komunity". Jak může zdůvodnit zatažení vlastní země do války, kterou nikdo nechce? Nemůže! Může se pouze uchýlit ke klišé a k propagandě. Když jsme mu dávali svůj hlas, nenapadalo nás, že přijde doba, kdy jím budeme opovrhovat. Myšlenka, že má možnost ovlivnit Bushe, je směšná.

Samozřejmě že zastrašování je starobylou americkou tradicí. Když v roce 1965 hovořil Lyndon Johnson s řeckým velvyslancem, řekl: "Vykašlete se na váš parlament a vaši ústavu. Amerika je jako slon. Kypr je proti ni blecha. Řecko je také blecha. A nepřestanou-li ty dvě blechy slona obtěžovat, může se stát, že je rozmačká."

A myslel to vážně. Krátce nato plukovníci, podporováni Spojenými státy, převzali moc v Řecku. Občany Řecka pak čekalo sedm let pekla.

A co se toho amerického slona týče, ten mezitím vyrostl v netvora absurdních a obscénních proporcí.

A nezmění na tom nic ani strašná zvěrstva v Bali.

Za tím "zvláštním přátelstvím" mezi Spojenými státy a Británii zůstalo za posledních dvanáct let tisíce a tisíce mrtvých Iráčanu, Afghánců a Srbů. Vše ve jménu amerického a britského "morálního křižáckého tažení" které má přinést světu "mír a stabilitu".

Zvlášť efektivní bylo použití ochuzeného uranu ve válce v zálivu. Úroveň radiace v Iráku je hrůzně vysoká. Rodí se děti bez mozku, bez očí, bez genitálií. Pokud mají uši, ústa nebo rektum, jediné, co z těchto otvorů vychází, je krev. (Varování vydavatele: ten odkaz je jen pro silné nervy.)

Pochopitelně, že Bush a Blair jsou k těmto faktům zcela lhostejní. A nesmíme ani zapomenout na toho šarmantního, okouzlujícího muže se širokým úsměvem, Billa Clintona, který byl na konferenci labouristické strany odměněn bouřlivým potleskem. Za co? Za zabíjení iráckých dětí? Nebo srbských?

Bush jednou řekl: "Nedovolíme, aby nejstrašnější zbraně byly v rukou nejhoršího vůdce." Správně! Koukni se do zrcadla, kamaráde. To jsi ty.

I v tomto okamžiku vyvíjejí Spojené státy sofistikované zbraně hromadného ničení a jsou připraveny je použít kdekoliv uznají za vhodné. Vypověděli mezinárodní smlouvy o biologických a chemických zbraních, odmítli jakoukoliv inspekci svých vlastních zbrojních továren.

V Guantanamu na Kubě zadržují stovky afghánských občanů bez právního zadostiučinění a navzdory tomu, že tito lidé nebyli nikdy obvinění. V podstatě je uvěznili na věčnost.

Požadují imunitu před mezinárodním soudem; to je pozice, která se vymyká pochopení, ale která je nyní podporována také Británií. To pokrytectví vyráží dech.

Blairovo zavrženíhodná podlézavost zločineckému americkému režimu ponižuje a zneuctívá tuto zemi.

Článek s titulkem The Bush / Blair Gang byl uveřejněn na stránkách Counterpunch 4.prosince.

Článek byl publikován 5.12.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.