Obchodní hranice do Číny budou volnější

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/07/4463-obchodni-hranice-do-ciny-budou-volnejsi.htm

„Skvělá věc“: Tak hodnotí německé exportní firmy možnost vypořádávat nyní své obchody také přímo v čínské měně. Protože to může obchodu s Čínou udělit další impulz.

Otvírání kont v renminbi v Německu – pro firemní klienty Deutsche Bank a Commerzbak – je nyní možné. Německé firmy tak mohou využít cenové výhody spočívající v tom, že čínský obchodní partner neponese kurzové riziko. Zájem německých firem o otevření účtů v renminbi je v Německu velký. Tyto zprávy německé banky potvrdily. „Všechny firmy, které mají nějakou vazbu na Čínu, mají nyní možnost fakturovat v Číně přímo v čínské měně,“ řekl Ardalan Gharagozlou, šéf obchodování s měnami v Deutsche Bank. „Zcela jistě je to krok k většímu otevření se,“ míní Peter Schotthöfer, šéf trade finance Commerzbank v Šanghaji.

Avšak volně směnitelná tato měna zatím ještě není. Přesto: Naši členové mají o tuto možnost uzavírat obchody s Čínou v renminbi velmi velký zájem, a je to již částečně využíváno,“ řekl Gregor Wolf, expert na Čínu Verbandes Bundesverband Grosshandel, Aussenhandel, Dienstleitungen (BGA). Zkušenosti s tímto nástrojem jsou pozitivní, na širší hodnocení je však příliš brzy, protože většina obchodních kontraktů zatím nominována v renminbi není. Musí na něj být převedeny postupně. Ale k tomu bude v příštích měsících docházet stále více. To očekává i Deutsche Bank: „Pro dovozce a vývozce nabízí toto otevření trhu nové příležitosti v zahraničním obchodě s Čínou,“ míní Ardalan Gharagozlou z Deutsche Bank.

Zjednodušení obchodu

Nové účty v renminbi zjednodušují obchod: německé firmy mohou nyní objednávat zboří u svých čínských partnerů a platit přímo v místní měně, namísto v amerických dolarech nebo euro, jako dříve. Čínský partner doposud vždy nesl kurzové riziko a musel si ho odpovídajícím způsobem zajistit – což vedlo k nákladům, o které byly navýšeny exportní ceny. Fakturováním v renminbi se přenáší kurzové riziko z čínského na německého obchodního partnera. Důsledky: čínští vývozci mohou nabízet nižší ceny. „Německé dovozní firmy tak mohou profitovat z nižších cen,“ vysvětlila Angela Koll, specialistka oddělení firemní strategie mezinárodního obchodu pro firemní klientelu v Commerzbank.

A obráceně, němečtí vývozci mohou nyní svým čínským zákazníkům nabídnout v renminbi pevné ceny. Kurzové riziko si mohou zajišťovat jako doposud – devizovými termínovými obchody. Zlepšení pozice dovozních a vývozních firem na čínském trhu je možné, myslí si Commerzbank. Předpokladem zahraničních plateb v renminbi však je, že budou základem transakcí obchodní výměny. „Radíme svým klientům otevřít si účet v renminbi, pokud již s Čínou obchodují nebo s tím chtějí brzy začít,“ řekl měnový expert Gharagozlou z Deutsche Bank. Zkušenosti v obchodování se zahraničím v cizích měnách mají německé firmy již rozmanité. Na tom mohou nyní jen získat.

Čína počítá s tím, že bude svůj zahraniční obchod více liberalizovat. Německá firemní klientela to hodnotí jako krok k většímu otevření. Ale cesta k volně směnitelné měně je ještě dlouhá.

Handelsgrenzen nach China werden offener vyšel 4. července na DW-World.de. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 5.7.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.