Řecké hodiny tikají

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/06/4450-recke-hodiny-tikaji.htm

Richard Král

Krach první země Eurozóny je již neodvratný a kvapně se blížící. Přinese nám dosud nevídané politické i ekonomické důsledky. I lidé, které politika nezajímá, se o ní budou muset začít zajímat. Zjistí totiž, že z jejich bank se staly jen prázdné skořápky.

Skutečným důvodem, proč eurokrati lijí do řecké černé díry bezhlavě peníze, je obyčejný strach. Nikdo totiž neví, co může krach Řecka způsobit a jakou smrtonosnou spirálu pro nemocný finanční systém roztočit.

Finanční trhy se dlouhodobě nacházejí v nedemokratických rukách. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet stojí v čele hroutící se finanční oligarchie. Jím hlásaná „solidarita“ s Řeckem není snahou pomoci Řekům, ale jen pokusem ochránit investice vedoucích evropských bank a oddálit nevyhnutelný krach Eurozóny.

Dlouholetá destruktivní finanční politika Eurozóny si vybere svůj účet. Projekt Eurozóny tak paradoxně nezkrachuje politicky, ale primárně ekonomicky – teprve poté přijde dovršení krachu politického. Demonstranti před řeckým parlamentem se chystají eurokratům ukázat po arabském jaru horké evropské léto.

Evropskou unii čeká největší fiasko v její neslavné historii. Pokud přihlédneme k navázané struktuře moderních finančních trhů, neprůhledných derivátů a pyramidě dluhů, pád Řecka bude něčím větším než pouhým opakováním Lehman Brothers. Řecko prorazí díru na tajícím ledu jménem Eurozóna a jen krůček od něj stojí Portugalsko a Irsko.

V Řecku je v plném běhu tichý run na banky. Z bank v posledních měsících zmizely stovky milionů Eur. Pokud Řecko vyhásí bankrot, okamžitou reakcí bude kolaps tamějších bank. Vláda nebude mít jak ochránit vklady střadatelů. Na mezibankovním trhu zavládne panika. Žádná banka nebude chtít půjčit peníze portugalským, italským, irským a španělským bankám. To vyvolá v těchto zemích neklid a ten se přenese i na drobné střadatele. Vidouce, jak dopadli jejich řečtí eurokolegové budou chtít jediné: své peníze a jejich směnu za cokoli, kromě nejistého Eura.

Blížící se bouři naznačují ceny drahých kovů. Cena zlata se vyšplhala na 1550 USD za trojskou unci a roste.

Nehraje se jen o krach malého státu na jihovýchodě Evropy. Řecko je neoddělitelnou součástí nezdravého projektu EU a jeho Eurozóny. Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke varoval, že pokud evropské vlády nezachrání Řecko, riskují „evropský finanční systém, globální finanční systém a evropskou politickou jednotu“. A Řecko nelze zachránit.

Užijte si své úspory, dokud to jde. Čas se kvapně krátí.

Článek byl publikován 29.6.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.