Pakistán: Toxické chemikálie při amerických útocích bezpilotními letouny

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/06/4430-pakistan-toxicke-chemikalie-pri-americkych-utocich-bezpilotnimi-letouny.htm

Pakistánští lékaři a experti sdělili, že Američané používají chemickou munici při svých (pro OSN neviditelných) úderech bezpilotními letouny na pakistánská kmenová území hraničící s Afghánistánem.

Experti odhalili, že pakistánští civilisté zasažení neoprávněnými údery bezpilotních letounů v neklidné severozápadní části Pakistánu jsou postiženi kožními problémy, nemocemi očí a dýchacími problémy vlivem smrtelných chemických látek obsažených v řízených střelách, říká Press TV korespondent v Pešaváru ve své zpávě ze čtvrtka 9.6.2011.

Podle novinářů a expertů z Vaziristánu je právě tato hornatá oblast na severozápadě Pakistánu často ústředním cílem amerických útoků bezpilotními letouny, dostávají početná hlášení mnoha lidí a místních lékařů poukazujících na nebezpečné účinky probíhajících bezpilotních útoků na celou populaci.

"Od zahájení bezpilotních úderů jsme svědky rozličných podivných případů onemocnění a často za námi přicházejí stěžovatelé se změnami na kůži a problémy s dýcháním jako následky vzdušných úderů. Rád bych dodal, že zemědělské rostliny a hospodářské zvířectvo také vykazuje žalostný stav", řekl novinář Safdar Dawar pro Press TV.

Expert z Vaziristánu sdělil, že jeho dcera zemřela na leukemii brzy poté co se u ní projevila nemoc kůže, která byla výsledkem toxického působení chemických látek užívaných při zmíněných úderech.

"Já sám jsem ztratil svou dceru, bylo jí 28 měsíců, projevila se u ní kožní nemoc a později, v průběhu měsíce, jí diagnostikovali leukemii. Lidé teď už mluví o chemickém bombardování. Stejně je to všude jinde kde jsou vedeny tyto útoky, lidé si stěžují na kožní nemoci, infekce plic či jícnu a na mnohé jiné nemoci", říká politický expert Safiullah Gul.

Takové zprávy zesilují rostoucí napětí mezi SSA a Pakistánem, jehož příčinou jsou americké vzdušné útoky na pakistánskou půdu.

Washington deklaruje, že útoky zasahují ozbrojence. Nicméně, tyto útoky zabily od roku 2008 v Pakistánu stovky civilistů, tvrdí místní zdroje.

Toxic chemicals in US drone strikes vyšel 10. června na PressTV.ir. Překlad Eda.

Poznámka překladatele

Je pro mě stále těžší poslouchat v klidu řeči o ochraně civilistů z úst Obamy či Hillary Clinton. Kovaní sedmilháři. A co myslíte, jakpak je vykreslí učebnice dějepisu pro naše děti? Nositel Nobelovy ceny míru ...

Článek byl publikován 17.6.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.