NATO eskaluje válku proti Libyi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/06/4423-nato-eskaluje-unavnou-valku-proti-libyi.htm

Rick Rozoff

Neúnavná a zintenzivňující se válka západu proti Libyi brzy vstoupí do čtvrtého měsíce. Po svém začátku 19. března, kdy se prvních třináct dní vedla pod velením amerického Afrického velitelství v rámci operace Odyssey Dawn, a pak pod vedením NATO a jeho operace Sjednocený protektor, jde o druhou nejdelší vojenskou agresi v historii NATO, která již překonala o týden 78 denní bombardování Jugoslávie v r. 1999. Pouze deset let trvající válka v Afghánistánu svojí délkou tuto kampaň překonává.

Tento USA ovládaný vojenský blok nejen přiznává, ale dokonce se i chvástá 11,000 letovými misemi a více než 4,000 nálety, provedenými od 31. března. Předtím byly USA, Británií, Francií a dalšími členy NATO provedeny stovky náletů a bylo odpáleno přes 160 střel s plochou dráhou letu.

Celkově, následujíc šlépěje Francie Napoleona Bonaparte, imperiální Británie, Itálie Benito Mussoliniho a Německa Adolfa Hitlera v severní Africe, vedou západní země nejdelší válku proti africké zemi v moderní historii, a jde o nejintenzivnější ozbrojenou agresi proti takové zemi všech dob.

Koncem minulého měsíce mluvčí libyjské vlády oznámil, že nálety NATO zabily mezi 19. březnem a 26. květnem 718 civilistů a zranily dalších 4,067 lidí. Mezitím vojenská aliance NATO zintenzivnila bombardování hlavního města této země a dalších jejích částí na bezprecedentní úroveň, a vyslala francouzské a britské vrtulníky a americké bezpilotní letouny Predator nesoucí rakety Hellfire.

1. června generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen prohlásil, že aliance schválila pokračování války na další tři měsíce, do konce září, a o týden později potvrdil, že ministři obrany 28 členských zemí NATO, včetně Roberta Gatese z Pentagonu, rozhodli, na setkání ministrů v sídle NATO v Belgii, prodloužit tak zvanou operaci Sjednocený protektor o dalších 90 dnů.

Mimo nasazení britských útočných vrtulníků Apache a francouzských Gazelle a Tiger – kdy prvně uvedené jsou vybaveny tím, co Daily Mirror nazvaly „smrtící rakety přezdívané „drtička“, strašlivými protipěchotními raketami obsahujícími 80 5 palců dlouhých ocelových šipek“ – odeslaly USA do Středozemního moře obrovskou jadernou super letadlovou loď US George H. W. Bush s doprovodnou skupinou, na vojenskou koncovku proti tomuto severoafrickému státu s něco přes šesti miliony obyvateli.

Výše uvedené britské noviny se o lodi George H. W. Bush, která je nyní na své první vojenské misi a v té době se účastnila válečných her, cvičení Saský bojovník, spolu s loděmi britského námořnictva HMS Dauntless a HSM Gloucester, nedávno vyjádřily jako o „nejmocnější válečné lodi na světě“ a dodaly, že „Bush o výtlaku 97,000 tun má na palubě navíc 70 letadel z osmi perutí a 5,300 námořníků a leteckého personálu“.

6. června zakotvila u španělského pobřeží ve Středozemním moři ve městě Cartagena; jak sdělilo americké námořnictvo, „nejnovější letadlová loď třídy Nimitz poprvé navštívila evropskou pevninu“.

Útočná skupina George H. W. Bush je na cestě do sídla velitelství, Americké námořní síly Evropa a Afrika/americká 6. flotila v Neapoli na jihu Itálie, odkud není na bojové akce v Libyi daleko.

Po 85 dnech neustálého bombardování, což představuje nejdelší bombardovací kampaň od vietnamské války, kdy nad Tripolisem každou noc stoupají nová kouřová oblaka, jakož i stále více během dne, ničení vládních aktiv a infrastruktury, a vojenských a civilních objektů západem teprve začalo.

Válka zemí NATO, včetně bývalého koloniálního pána Libye Itálie, proti civilní populaci pokračuje bez přestávek i poté, co byly mírové návrhy Africké unie přijaty libyjskou vládou.

Poté, co téměř okamžitě NATO překročilo i tu nejširší interpretaci mandátu zaručeného OSN v rezoluci č. 1973 na ochranu civilního obyvatelstva, vede vědomě a nelítostně komplexní likvidační kampaň, aby libyjská vláda nebyla schopna fungovat naprosto žádným způsobem – ani zajišťovat bezpečnost a poskytovat služby svým občanům – v rámci brutálního pokusu populaci přesvědčit, že jakékoliv alternativy, dokonce i rozdělení země a cizí nadvláda a okupace, jsou lepší, než nadále vzdorovat nekončící vládě teroru z oblohy.

Západ trestá vzdor, a dokonce i neprovedení totální kapitulace nebo pouhou snahu udržet si aspoň zdání nezávislosti, smrtí, destrukcí a fatálním zmrzačením takového národa. Příkladů je více, než hojně – Jugoslávie, Afghánistán a Irák – a zcela jistě přijdou na řadu další.

NATO’s "Afrika Korps" Escalates War Of Attrition Against Libya vyšla 11. června na GlobalResearch.ca. Překlad Zvědavec

Článek byl publikován 15.6.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.