Sexuální delikty páchají i ženy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/06/4411-sexualni-delikty-pachaji-i-zeny.htm

Richard Gilík

Tradiční představy vnímaly vždy ženu jako bytost laskavou, mírumilovnou, pečující a nepříliš sexuální. Těžko se smiřujeme se skutečnostmi, které nám s tímto obrázkem příliš neladí.

Pod označením něžné pohlaví si těžko představíme agresivní ženu, která se dopouští domácího násilí. A přece podle výsledků různých studií novějšího i staršího data se "ženy doma dopouštějí násilných činů stejnou měrou jako muži, a ti se stávají ve stejném rozsahu oběťmi domácího násilí jako ženy“ (Wadham). A i kdyby se naše něžnější polovina lidstva nedopouštěla domácího násilí v takové míře jako muži, základní teze, že na násilí nemají v manželských i jiných partnerských vztazích monopol muži, byla potvrzena mnoha jinými studiemi.

Ještě hůře představitelná než žena násilnice je žena coby pachatelka sexuálních deliktů. Genderové stereotypy nám zabraňují vidět v ženách iniciátorky sexu s muži, natož sexuální násilnice nebo ty, kdo nutí své partnery účastnit se nechtěných sexuálních aktivit. A ze všeho nejhůře se smiřujeme s představou ženy, která sexuálně zneužila dítě.

Někteří autoři studií ale tvrdí, že pohlavní zneužívání dětí ženami je ve značném rozsahu nerozpoznáno, a toto chybějící rozpoznání je důsledkem zmíněných sexuálních stereotypů.

Buhužel vitalia.cz mi nedovolila převzít článek celý. Zbytek článku, pokud vás zaujal, si přečtěte zde.

Článek byl publikován 8.6.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.