Ron Paul reaguje na poslední Obamův projev

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/05/4391-ron-paul-reaguje-na-posledni-obamuv-projev.htm

Prezident dnes hovořil o naší zahraniční politice na Blízkém východě. Administrativa opět prokázala, že nechápe, co je pro Ameriku správná zahraniční politika. Kdy budou naši politici konečně dělat to, co slouží našim zájmům a zanechají svého iracionálního přístupu, který už trvá až příliš dlouho?

Izrael je náš blízký přítel. Zatímco požadavek prezidenta Obamy, aby Izrael ve svých pohraničních konfliktech učinil tvrdé ústupky, může být z dlouhodobého pohledu v zájmu Izraele, jen Izrael může takové rozhodnutí učinit, a to bez nátlaku ze strany Spojených států nebo Organizace spojených národů.

Na rozdíl od našeho prezidenta já sám nevěřím, že jsme v pozici, kdy můžeme Izraeli diktovat, jak bude Izrael řídit své záležitosti. V regionu může být mír jedině tehdy, pokud budou obě strany pracovat na zohlednění rozdílů mezi sebou. Měli bychom respektovat svrchovanost Izraele a ne se snažit diktovat jeho politiku z Washingtonu.

Prezident také obhajoval svůj protiústavní a Kongresem nepovolený zásah v Libyi, povolený pouze Organizací spojených národů, a oznámil nové plány na tlak na Sýrii a na vůdce této země, aby odstoupil.

Naše armáda je již nebezpečně přetížena a administrativa chce přesto ještě více rozšířit naší účast na dalších konfliktech. Kdy přestaneme bombardovat Libyi? Zvažuje prezident Obama vojenskou akci proti Sýrii? Čelíme deficitu 2 biliony dolarů a americký daňový poplatník si už nemůže dovolit jakékoliv další dobrodružství.

Cílem armády je bránit naši zemi, nikoliv dělat policii na Blízkém východě.

Zatímco se prezident chystá poslat do Egypta další podporu, měli bychom si připomenout, že to byla na prvním místě naše zahraniční pomoc, která pomohla Mubarakovi udržet si moc a utlačovat své lidi. Nyní se musíme vyrovnat s důsledky těchto rozhodnutí, přesto neustále opakujeme stejné chyby.

Nejsem jediný, kdo může vidět absurdity naší zahraniční politiky. Dáváme Izraeli 3 miliardy dolarů a 12 miliard jeho nepřátelům. Většina Američanů ví, že tohle nedává smysl.

Musíme se umoudřit. Obchodovat s našimi přáteli na Blízkém východě (jak s arabskou tak i s izraelskou stranou) a vyčistit náš vlastní ekonomický chaos tak, abychom mohli být příkladem pro ostatní, a umožnit jim, aby řešili své vlastní konflikty sami."

Článek Ron Paul Responds to President Obama’s Middle East Speech vyšel 20. května na dailypaul.com. Překlad Zvědavec.

Doplnění editora

Uveřejnil jsem ten článek hlavně kvůli druhému a třetímu odstavci. Abychom si toho Rona Paula příliš neidealizovali. Je dobré to vědět. :)

Článek byl publikován 24.5.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.