Zvědavec bude možná dočasně nedostupný

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvedavec/2002/11/439-zvedavec-bude-mozna-docasne-nedostupny.htm

Vladimír Stwora

Server, na kterém je umístěn Zvědavec, se stěhuje z Ameriky do Česka. Podle sdělení mého poskytovatele IS (internetových služeb) důvodem tohoto rozhodnutí byla nepříznivá finanční situace jejich amerického partnera, která by mohla vyústit ve vyhlášení úpadku se všemi problémy z toho pro nás plynoucími.

K přechodu na nový server by mělo dojít na přelomu měsíce, nebo v prvním týdnu nového [Ilustrační foto]měsíce. Teoreticky byste vy, čtenáři, neměli změnu zaregistrovat. Ale jedná věc je teorie a druhá věc je Murpyho zákon: Jestliže se něco může pokazit, tak se to pokazí. Několik věcí se opravdu pokazit může.

Ke změně bude docházet postupně, podle toho, jak se bude postupně propagovat změna DNS serverů. V některých částech světa už budou čtenáři číst z nového serveru, v jiných částech ještě ze starého. To také znamená, že se může stát, že některé poslední příspěvky v diskuzích se prostě ztratí (nikoliv vinou mé cenzury) - uloženy budou na starý server a čteny budou z nového.

Zvědavec možná bude po určitý časový úsek zcela nedostupný.

Další možné problémy

Konverze češtiny: Není jisté, zda vůbec na novém serveru bude. Původní modul mod_czech pro konverzi češtiny nelze na novém serveru použít, neboť firma tento modul přestala už před třemi roky podporovat. Současná stará verze mod_czech není kompatibilní s novější verzi Apache. Hledáme za konverzní modul náhradu.

Doporučuji těm čtenářům, kteří mají ve svých bookmarks uloženou adresu Zvědavce včetně konverze, aby si uložili pouze základní tvar. Např. máte-li uloženou adresu jako www.zvedavec.org/ascii, změňte ji na www.zvedavec.org. Jinými slovy zruště vše, co následuje za koncovkou org. Důvod je ten, že pokud bude nějaký konverzní modul k dispozici, bude mít velmi pravděpodobně jinou syntaxi. Tak se může stát, že při odkazu podle staré syntaxe vám server vrátí chybu, že stránku nenašel.

O dalších chybách zatím nevím, ale nějaké se vždy najdou. Prosím čtenáře, aby mě příští měsíc upozorňovali, kdykoliv něco nebude fungovat. Zvědavec má na 7000 stránek a není v mých silách odzkoušet všechno.

Všem čtenářům se předem omlouvám za možné problémy a děkuji za pochopení.

Článek byl publikován 27.11.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.