Ako USA používajú Európanov na útoky proti Kube

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/05/4365-ako-usa-pouzivaju-europanov-na-utoky-proti-kube.htm

Antonio Muňiz

Európa nieleže sa prepožičiava na vojny vedené USA v ktoromkoľvek kúte sveta, ale tiež na pokusy na zinternacionalizovanie subverzie a na agresívnu politiku Washingtonu proti Kube, trvajúcu viac ako 50 rokov.

Na Youtube bolo minulý týždeň uverejnené video s titulom: „CIA a jej európske trójske kone“, obsahujúce informácie, ako vláda prezidenta Baracka Obamu, rovnako ako jej predchodcovia, využíva inštitúcie a mimovládne organizácie „starého kontinentu“ na financovanie a podnecovanie kontrarevolúcie na Kube.

Na videu možno vidieť  ako sú tieto údajné „mimovládky“ dotované z milionárskych fondov, a to prostredníctvom organizácii úzko spojených s režimom USA, zameraných na podvratnú činnosť a na zvrhnutie Revolúcie na tomto karibskom ostrove.

Medzi tieto mimovládne organizácie patrí aj People in Need, Pontis a „Španielska solidarita s Kubou“, ktoré prostredníctvom inštitúcií ako Ned Freedom House, známe chápadlá americkej CIA, dostávajú peniaze na uskutočňovanie podvratných činností na najväčšom antilskom ostrove.

„Trójske kone CIA“ ukazuje, ako na jednej prednáške v máji 2008, správca „Záležitostí Latinskej Ameriky organizácie USAID (medzinárodná agentúra USA pre rozvoj) José Cárdenas,  preberá peniaze a sa zaväzuje, že tieto peniaze budú odovzdané na Kube prostredníctvom tretích štátov – európskych.

Zdôraznil pri tom, že je bezpečnejšie používať na odovzdanie peňazí tzv. kubánskej opozíci menej podozrivých, ako sú Španielsko, Nemecko, Veľká Británia a niektoré ďalšie východoeurópske štáty.

Práve toto robí Washington s podporou svojich euróskych pešiakov; financuje kontrarevolucionárov a teroristov, a za ich chrbtami vedie svoju starú a neúspešnú vojnu proti Kubáncom.

Predmetné video uvádza príklady, ako People in Need, so sídlom v Českej republike a ďalšie české mimovládne organizácie, dostali od severoamerickej Ned, v rokoch 2008 a 2009, viac ako štvrť milióna dolárov, na organizovanie protikubánskych podujatí a na materiálnu a finančnú podporu žoldnierov na najväčšom antilskom ostrove.

Aj v roku 2010 odovzdala USAID organizácii People in Ned 200 tisíc dolárov na „posilnenie“ a poskytnutie poradenstva a technických prostriedkov spomínaným disidentom na Kube.

Takisto  slovenská mimovládka PONTIS a „Španielska solidarita s Kubou“ dostali viac ako 700 tisíc dolárov na tie isté účely: na udržanie frustrovanej kubánskej kontrarevolúcie.

Článek se objevil na webových stránkách kubánského velvyslanectví na Slovensku.

Článek byl publikován 11.5.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.