A kde ten Irák je?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/11/435-a-kde-ten-irak-je.htm

Vladimír Stwora

Časopis National Geographic provedl průzkum zeměpisných znalostí mezi mladými lidmi ve věku 18-24 let. Dotazováno bylo 3250 lidí z devíti zemí: Kanady, Francie, Německa, Británie, Itálie, Japonska, Mexika, Švédska a Spojených států. Nejlépe se umístili Švédové, pak Němci. Nejhorší znalosti vykázali mladí Mexičané, druhými nejhoršími byli Američané.

Ohromujících pětaosmdesát procent mladých Američanů nedokáže najít na mapě ani Irák, ani Izrael. Třiaosmdesát procent nenašlo Afghánistán. A jedenáct procent (každý desátý) dokonce nedokázalo najít ani Ameriku samotnou!

Několik dalších výsledků:

[Ilustrační foto]Zajímavé bylo číst reakce Američanů na tyto výsledky na kuro5hin. Mnoho jich reaguje celkem skromně a přiznává, že zeměpis nikdy nemělo a mapu světa vidělo jen zdálky viset někde ve školním kabinetě. Ovšem našly se i takové odpovědi:

"Tohle je největší koňské hovno, jaké jsem kdy viděl. Proč, proboha, POTŘEBUJE těch 85 procent Američanů znát zeměpis? Kolikrát v životě to potřebuješ? - řekni. Když se se svým letadlem ztratíš a hledáš bezpečnou zemi, kde bys přistál? Ale počkej, z letadla to vypadá jinak, než na mapě. Anebo když jsi ve vesmíru, tvoje kapsle už-už vstupuje do atmosféry a ty chceš přistát ve Spojených státech? Oh, zapomněl jsem. Kosmonauté to pravděpodobně vědí, protože je to pro ně důležité.

Proto jsme my, Američané, nadřazeni zbytku světa. Neztrácíme čas a nezatěžujeme mozek získáváním náhodných a zbytečných informací. Fakta typu 'Florida a Itálie má tvar penisu' jsou důležitá pouze pro Boha. Ale pro nás, ostatní tady na zemi, to tak nevypadá. A myslím si, že se většina z nás nebude v dohledné době plavit lodí s manuální navigací.

Tak se, člověče, vzpamatuj."

Amen. Dalšího komentáře netřeba.

Článek byl publikován 23.11.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.