USA riskují válku s Čínou a Ruskem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/04/4346-usa-riskuji-valku-s-cinou-a-ruskem.htm

Zatímco povstání v Tunisu a Egyptě byla pro USA překvapením, existují spekulace, že stojí za vzpourami v Libyi a Sýrii. Rusko a Čína tento vývoj pozorují rovněž.

Press TV mluvila s dr. Paulem Craigem Robertsem, bývalým americkým náměstkem ministra financí v Panama City, který poskytl svůj názor na širší obrázek americké hegemonistické strategie, která vážně ohrožuje zájmy Ruska a Číny.

Press TV: Mluví se o tom, že Washington dostal radu vyzbrojit revolucionáře v Libyi. Myslíte si, že je to dobrý nápad?

Dr. Paul Craig Roberts: Již je vyzbrojují. To je na libyjské vzpouře to jedinečné. Nejde o poklidnou revoltu; neodehrává se v hlavním městě; jde o ozbrojené povstání ve východní části země. A víme, že CIA je zapojena do operací na zemi, takže jsou již vyzbrojeni.

Press TV: Jak byste porovnal tuto vojenskou intervenci a intervenci v Bahrajnu?

Dr. Paul Craig Roberts: Nechceme svrhnout vládu v Bahrajnu nebo Saudské Arábii, kde obě vlády používají násilí proti protestujícím, protože jsou to naše loutky a máme v Bahrajnu velkou námořní základnu.

Chceme svrhnout Kaddáfího a Assada v Sýrii, protože chceme vyhnat ze Středozemí Čínu a Rusko. Čína má ve východní Libyi obrovské investice a spoléhá se na Libyi, vedle Angoly a Nigérie, u energetických dodávek. Je to americká snaha upřít Číně zdroje, stejně, jak Washington a Londýn upřely zdroje ve 30. letech Japonsku.

Co se týká zájmu na protestech v Sýrii, kde Wikileaks ukazují, že za nimi stojí Američané – máme na nich zájem, protože Rusové mají v Sýrii velkou námořní základnu a ta jim umožňuje přítomnost ve Středomoří. Takže vidíte, že Washington je všemi deseti pro invazi do Libye a stále více tlačí na zásah v Sýrii, protože se chceme zbavit Rusů a Číňanů.

Proti Saudům ani nemukneme – o tom, jak zacházejí s protestujícími, stejně mlčíme o násilí proti protestujícím v Bahrajnu.

Press TV: Říkáte, že konečným cílem útoků na Libyi je ropný faktor?

Dr. Paul Craig Roberts: Nejde jen o ropu, jde o fakt čínského pronikání do Afriky a zajišťování dodávek ropy Čínou pro uspokojení svých potřeb. Možná víte, že Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal zprávu, ve které se říká, že „věk Ameriky“ skončil a že americká ekonomika bude do pěti let překonána čínskou, a pak se USA stanou až druhou největší ekonomikou, namísto první. Takže jednou z věcí, o kterou se Washington pokouší, je tomu zamezit; použít své větší vojenské a strategické možnosti, aby zabránil Číně získat zdroje a zpomalil rozvoj čínské ekonomiky.

To je hlavní důvod, proč byla CIA ve východní části Libye aktivní, a je to důvod, proč protesty vypukly na východě, a nikoliv v hlavním městě, jako v ostatních arabských zemích, a je to důvod, proč je vzpoura ozbrojená.

Press TV: Myslíte si, že diplomatická izolace Libye byla hlavním důvodem této vojenské intervence?

Dr. Paul Craig Roberts: Nemyslím, že ta byla hlavním důvodem. Hlavním důvodem myslím bylo vystrnadit Čínu z Libye, což se děje. Číňané tam měli 30,000 lidí a museli evakuovat 29,000 z nich.

Je to také odplata Kaddáfímu za odmítnutí připojit se k americkému vojenskému velitelství pro Afriku (AFRICOM). To začalo působit v r. 2008 a byla to americká reakce na pronikání Číny do Afriky; vytvořili jsme vojenskou reakci na to, že se Kaddáfí odmítl zúčastnit – řekl, že šlo o akt imperialismu, který se pokouší skoupit celý kontinent.

A myslím, že třetím důvodem je, že Kaddáfí v Libyi kontroluje důležitou část středomořského pobřeží; stejně jako Sýrie.

Takže myslím, že tyto dvě země stojí v cestě americké nadvládě ve Středomoří, a Američané tam zcela určitě nechtějí silnou ruskou flotilu, která se tam nachází, a zcela jistě nechtějí, aby odtud Čína čerpala energetické zdroje.

Washington byl nachytán nepřipraven na vypuknutí protestů v Tunisu a Egyptě, ale rychle se naučil, že je může využít a ukrýt se za arabské protesty, aby vystrnadil Rusko a Čínu bez přímé konfrontace, tu by nechtěli, takže zinscenovali tyto protesty.

S jistotou víme, že CIA vyvolávala nesváry ve východní Libyi již nějakou dobu, to je známý fakt. A Wikileaks zveřejněné telegramy ukazují, že Američané jsou zapleteni do vyvolávání nepokojů v Sýrii.

Nepokoje v Egyptě nebo Bahrajnu nebo Tunisu nebo v Saudské Arábii jsme nevyvolali. Jsme pravděpodobně zodpovědní za nepokoje v Jemenu, protože jsme používali bezpilotní letouny a útočili jsme na různé kmenové prvky.

Takže je zde velký rozdíl, v syrských a libyjských záležitostech mají Američané prsty, organizují demonstrace, poskytují peníze atd. Vždy existují nespokojení lidé, které lze koupit a něco jim slíbit.

Press TV: Bezpilotní letouny jsou nyní používány v Libyi. Odkud tyto letouny operují? Technicky nemohou z Itálie létat kvůli nedostatečnému množství paliva, takže odkud operují?

Dr. Paul Craig Roberts: Nevím – možná z amerických lodí. Věřím, že poslední zpráva o bezpilotních letounech přišla od důstojníka amerického námořnictva.

Rád bych k této konverzaci něco dodal. Pravděpodobně největší riziko představuje ignorování postoje Číny. Čínské společnosti ztrácí díky této intervenci stovky milionů dolarů. Mají tam 50 obrovských investic, a ty všechny šly do háje, a to je Čínou očividně vnímáno jak akt proti ní. Nedělají si žádné iluze; nečtou New York Times nebo Washington Post a nevěří všem těm hovadinám. Takže to, co vidí, je americký tah proti Číně.

Press TV: Tvrdíte, že Američané chtějí Čínu vyhnat a nahradit tyto investice americkými společnostmi?

Dr. Paul Craig Roberts: Nebo kýmkoliv jiným, ano. A myslím, že Rusové začínají chápat, že celá ta věc se Sýrií je tahem proti nim a tahem, který je má připravit o tamní základnu.

Takže ve skutečnosti si znepřátelujeme dvě velké země: Čínu, která má ekonomiku, která je pravděpodobně lepší, než americká, protože lidé mají práci; a Rusy, kteří mají neomezený jaderný arzenál – a tak začínáme tlačit velmi silné země velmi nezodpovědným způsobem. Chováme se velmi bezohledně, nezodpovědně a nebezpečně.

Jakmile to začnete a Rusové a Čína dojdou k závěru, že s Američany se prostě nedá jednat jakýmkoliv rozumným způsobem a že ti jsou odhodláni je poškodit a porobit si je, mohou být výsledkem všemožné eskalace. To je skutečně nebezpečné a riskujeme velkou válku.

Press TV: (Itálie je silně závislá na libyjské ropě). A co role Itálie (jako součásti NATO) v Libyi?

Dr. Paul Craig Roberts: To je další jedinečná věc na této libyjské intervenci. Co NATO dělá, když vede válku v Africe? NATO bylo vytvořeno, aby se postavilo proti potenciálu sovětské invaze do západní Evropy. Sovětský svaz je pryč již dvacet let. Pod vedením USA a Pentagonu bylo NATO přeměněno na výpomocnou sílu a nyní máme NATO zapletené do agresivní války v Africe. Je to agresivní válka, útočná válka.

Takže jde o mimořádný vývoj. Proč se to děje? Nepoužili jsme NATO v Egyptě, Tunisu, a zcela určitě ho nepoužijeme v Saudské Arábii nebo Bahrajnu, takže vidíme něco velmi neobvyklého – NATO válčí v Africe. To je potřeba vysvětlit.

US risks war with China and Russia vyšel 26. dubna na PressTV. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 29.4.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.