Obama hodlá uznat palestinský stát v hranicích z roku 1967

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/04/4319-obama-hodla-uznat-palestinsky-stat-v-hranicich-z-roku-1967.htm

Saleh Naami

Naznačená ochota Bílého domu hlasovat pro vytvoření palestinského státu v rámci OSN signalizuje ztrátu bezprecedentní důvěry Washingtonu v Netanjahuovou vládu a pravděpodobně zhorší americko-izraelské vztahy.

Americký prezident Barack Obama oznámil rozhodnutí Bílého domu uznat vytvoření palestinského státu v hranicích z roku 1967 s tím, že USA bude v Organizaci spojených národů pro toto řešení hlasovat, napsal izraelský deník Jediot Ahronot.

Jeden z čelních komentátorů, Nahum Barnea, uvedl, že "vyšší" američtí úředníci připisují nejnovější postoj prezidenta důsledkům "revoluční bouře v arabském světě." To spolu s nelibostí nad izraelským premiérem Benyamin Netanjahua za to, že nepodnikl pravé kroky směrem vypořádání se s Palestinci, údajně inspirovalo prezidenta, aby přijal svou poslední pozici.

Barnea očekává, že vztahy mezi Washingtonem a Tel Avivem nyní míří nebezpečným směrem, neboť „souhlas USA s vyhlášením palestinského státu by způsobil zmatek a a dostal Izrael do extrémně zahanbující pozice.“

Obama podle Barnaeových zdrojů "úplně ztratil důvěru v Netanjahu" a neodpověděl ani na korespondenci izraelského premiéra, ve které Netanjahu zdůraznil, že schválení nejnovějších mírových návrhů by vedlo k rozpadu vládní koalice v Tel Avivu. Je třeba poznamenat, že Izrael nemůže provádět žádné "geografické" kompromisy, protože to je jeho nejsilnější karta.

Obama navrhl, aby mu Netanjahu tajně slíbil, že projeví ochotu Tel Avivu ustoupit z West Bank, ale to Netanjahu odmítl, a tím se krize vzájemných vztahů prohloubila, vysvětluje Barnea.

Izraelské bezpečnostní zdroje údajně prohlásily, že "rozhodnutí OSN uznat stát Palestinu by – s ohledem na mezinárodní právo – dostalo židovské osadníky ve West Bank do pozice psanců". Nicméně, přítomnost izraelské armády ve West Bank byla, je a bude i nadále považována za porušení rezolucí OSN.

Článek byl publikován 13.4.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.