Znovu otevřený dopis exprezidentovi Václavu Havlovi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2011/04/4308-znovu-otevreny-dopis-exprezidentovi-vaclavu-havlovi-.htm

Vážený pane Havle,

den 9. duben se stal smutným datem v soudobých dějinách Iráku a jedním z mezníků jeho historie. Tento den, označovaný jako Výročí okupace, padl Bagdád do rukou dobyvatelů a celá země přešla od hrůzné diktatury k hrůzné okupaci. Těžce zkoušený Irák se ani po osmi letech nemůže vymanit z následků ilegálního a barbarského činu.

Často zmiňovaná spekulativní argumentace „Byl snad diktátorský režim Saddama Hussaina lepší než dnešní?“ neospravedlňuje vyhlášení války a nemůže nikoho zbavit historické, právní a morální odpovědnosti. Dnes probíhající lidové revoluce v arabských zemích navíc jasně dokazují, že se utlačované národy mohou vymanit z totalitních režimů vlastním přičiněním – bez „bratrské invaze“.

Podívejme se na některé titulky životní reality v novém Iráku a právě tak na dnešní politické zřízení - plod poválečného uspořádání.

Vážený pane Havle, dovolujeme si Vás – v otázce Iráku – znovu vyzvat k veřejné nápravě vlastního postoje, který jste zaujal v době příprav na invazi. Ve jménu humanismu a principu vyšších hodnot, pro vlastní historický kredit a pro morální odpovědnost je nezbytné se jasně vyjádřit – byť dodatečně – k tehdejšímu irelevantnímu postoji.

Jsme přesvědčeni, že ještě nevypršel čas distancovat se od invaze do Iráku – od tohoto válečného dobrodružství bývalé americké administrativy. Nadešel však čas omluvit se iráckému lidu za nevinné oběti a za nelidské strádání a utrpení, které s sebou přinesla válka, jejíž následky prožívá žalostně irácký lid dodnes.

S úctou,

Ing. Faisal Ismail, CSc., předseda
Česko-irácké sdružení
Praha, 8.4.2011

Článek byl publikován 8.4.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.