Bats (Netopýři)

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/11/421-bats-netopyri.htm

Vladimír Stwora

Současné typické hollywoodské filmy se příliš neliší od těch, natáčených před útokem na WTC. Malý rozdíl ovšem existuje. V Hollywoodu v poslední době rádi natáčejí filmy s vojenskou tématikou, přičemž nejde o jakoukoliv vojenskou tématiku, ale vždy o současný boj hrdinné, skvělé, neporazitelné, high-tech americké armády se zloduchy světa (přečasto arabského původu). V těchto válečných filmech bývá bez uzardění oslavována válka. Pochopitelně že vítězná. Žádná jiná není pro Američany představitelná. Ne že by v dřívějších filmech armáda nehrála důležitou roli, ale přeci jen nebývala tak často obsazována. Ostatní komponenty (strach, nechutné drastické scény, násilí, rozbíjení) zůstávají i ve filmech vzniklých po jedenáctém září zachovány. Včetně chatrné konstrukce děje a nelogických zápletek.

Film, který jsem včera částečně shlédl, byl natočen v roce 1999. Armáda v něm sice vystupuje, ale jen sporadicky, a válka proti padouchům netvoří hlavní kostru příběhu.

Hodnocení
Násilíano
Erotika, sexnení
Zbraně ve filmuano
Filmové trikyslabší
Počet výbuchů a spektakulárních explozímimimálně dva
Počet rozbitých automobilůžádný
Počet mrtvýchněkolik
Počet bělošských padouchůjeden
Počet černých kladných hrdinůjeden
Počet homosexuálů a lesbičekžádní
Počet mladých, krásných a sebevědomých žen v roli vedoucích úderných týmů nebo úspěšných manažerekjedna
Stupeň politické korektnosti
(na stupnici 0-5)
3
Celkové hodnocení
  0,5
Neviděl jsem ho celý, protože navzdory mé dobré vůli vydržet, se film prostě vydržet až do konce nedal.

Izolovaná skupinka lidí hrdinně bojuje s geneticky modifikovanými netopýry. Netopýří mutovali v nebezpečné, krvežíznivé tvory následkem nepodařeného vojenského experimentu. Usídlili se v opuštěném dole blízko Gallupu v Texasu, odkud terorizují obyvatelstvo. Na místo přijede odbornice na netopýry Sheila Casper (sympatická mladá žena, která namísto aby vychovávala děti, buduje kariéru uznávané znalkyně netopýrů - pochopitelně) spolu se svým asistentem Jimmym (sympatický černoch nebo spíše mulat - pochopitelně). Dvojici doplňují místní šerif a doktor McCabe. Opevní se v domě, kde je netopýři za chvíli objeví a útočí na ně.

Ukáže se, že doktor McCabe je vlastně padouch, je totiž původcem, nebo chcete-li tvůrcem geneticky modifikovaných netopýrů. V jednom okamžiku se (nelogicky) pokusí vpustit netopýry do domu. Naštěstí je potrestán, protože (opět nelogicky) z domu vyběhne a nechá se netopýry sežrat.

Odbornici Sheilu napadne, že netopýry lze porazit tak, že kolem nich ochladí vzduch, takže tito upadnou do hibernačního spánku. Objedná přes Internet a nechá si vrtulníkem dopravit jakési high-tech monstrum - zařízení, které nejen mrazí, ale ještě vypouští plyny, na jejichž jména si teď nemohu vzpomenout, ale šlo o zjevné nesmysly. V protinetopýřích skafandrech se spolu se šerifem vypraví do dolu, kde netopýři spí. Předtím ještě podminují vchod do dolu a se svým asistentem se domluví, že kdyby se něco stalo, asistent vchod odpálí. Dále jsem děj nesledoval, zahlédl jsem pouze poslední scény, kde bylo vidět obrovský výbuch ve zpomaleném záběru. Zlí netopýři jsou pohřbeni, všichni ostatní (kromě padoušského doktora McCabe) vyváznou. Posledního zlého netopýra potkají cestou a přejedou ho náklaďákem.

Pomíjím zjevnou slaboduchost nosného příběhu, na to už jsem u amerických filmů zvyklý. Pomíjím i nepříliš dobrou kameru v trikových záběrech, kde se zřejmě producenti snažili ušetřit a dynamiku a dramatičnost děje se snaží nahradit střihem a máváním kamerou. Pomíjím nemastné neslané herecké výkony protagonistů - při takovéto dějové osnově se nedalo nic zahrát. Co ale pominout nemohu, jsou omyly vyplývající z naprosté neznalosti základních zákonů fyziky pro osmou třídu. Někomu možná bude připadat, že kladu příliš velký důraz na něco, co by většina profesionálních filmových kritiků odmávla rukou, pokud by si toho vůbec všimla. Nejsem profesionální kritik. Vadí mi, když film -, který je už sám o sobě mizerný -, usvědčuje navíc autory z katastrofální neznalosti elementární fyziky, ignorance a nechuti ověřit si u kteréhokoliv neamerického středoškoláka jak se (ne)dají zabít netopýři proudem.

Hovořím o scéně, ve které se skupinka opevňuje v domě. Přitáhnou do domu generátor, neboť předpokládají (správně, jak se vzápětí ukáže), že chytří netopýři nejprve přeruší dodávku proudu do domu. Dávají na okna a dveře pletivo - podobné se používá na drátěné ploty. Načež je (to pletivo) připojují ke generátoru. Ve filmu je scéna, ve které Jimmy drží v každé ruce jednu klešťovou bateriovou krokosvorku, od které vedou kabely ke generátoru. Zachytí jednu i druhou na drátěném pletivu ve vzdálenosti asi půl metrů od sebe. O chvíli později netopýři útočí. Lidi v domě nahodí generátor. Následuje pohled zvenčí, kde netopýří v hejnech nalétávají na pletivo a jsou za spektakulárních výbuchů a ohňostroje jisker ničeni elektřinou. Něco takového dokážou uskutečnit pouze Američané.

Budou-li u vás dávat film Netopýři, radím vám, nechoďte na něj. Existují tisíce mnohem zajímavějších činností, kterými lze zabít dvě hodiny. Například číst si v telefonním seznamu nebo jen hledět do zdí. Není to sice tak vzrušující, ale alespoň vám nikdo nevalí do hlavy klíny.

Článek byl publikován 2.11.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.