Monitorování Ameriky

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/01/4139-monitorovani-ameriky.htm

Steve Watson

Washington Post dnes uveřejňuje zprávy o rozsáhlém rozšiřování domácího špionážního aparátu, který federální vláda používá ve spojení s Pentagonem, zaměřeného na milióny občanů, kteří žijí v souladu s právem a nebyli obviněni z ničeho špatného.

V dlouhé zprávě nazvané Sledování Ameriky Post rozebírá, jak je obrovský, centralizovaný a strašidelný systém zorganizován a zaměstnává místní, státní i federální orgány, stejně jako vojenské vyšetřovatele, s cílem shromažďovat, ukládat a analyzovat přehledy osobních údajů.

Všechno, co bylo obsaženo v článku Postu, již bylo uveřejněno a do hloubky rozebráno v tomto článku i v dalších alternativních médiích, které důsledně varují před hrozbou rozšiřujícího se špionážního systému ve stylu Velký bratr za posledních deset let.

Zpráva detailně rozebírá kampaň Vnitřní bezpečnosti z poslední doby, řízenou Janetou Napolitano s heslem, když něco vidíš, tak to řekni, ve které federální vláda spolupracuje se supermarketem Wal-Mart, železniční společností Amtrak, velkými sportovními ligami, hotelovými řetězci a snaží se povzbudit i cestující metra podávat hlášení o podezřelých činnostech, jestliže vidí jakékoliv činnosti, o kterých myslí, že by mohly být trestné nebo teroristické.

Vláda definuje podezřelé aktivity jako - pozorované chování, u kterého se dá přiměřeně tušit přípravné plánování spojené s terorismem či jinou trestnou činností v souvislosti s terorizmem.

Jak jsme informovali nedávno, kritici programu byli přímo šílení, díky těmto koordinátorům, nehledě na legitimní obavy z požadavku na občany, aby účinně špehovali jeden druhého pro vládu.

Washington Post konstatuje, že tyto podezřelé zprávy o činnosti jsou jen jednou součástí z informací, které jsou shromažďovány na místní, státní a federální úrovni do rozsáhlé dohlížitelské databáze cestou propojení center, která je na konci napojena na FBI, DHS ( Department of Homeland Security ) a dokonce i ministerstva obrany.

Podle zprávy tato strašidelná síť zahrnuje 4 058 federálních, státních a místních organizací.

Do zpravodajských center, provozovaných po celé zemi, mají přístup k osobním údajům o miliónech Američanů, včetně čísel mobilních telefonů neuvedených v seznamu, pojistných plnění, fotografií z řidičských průkazů a historii jejich platební kázně.

Desítky propojených center byly vytvořeny po 11. září s cílem identifikovat potenciální hrozby a zlepšit způsob, jakým jsou tyto informace sdíleny. Centra využívají analytici složek na prosazování zákona a propracované počítačové systémy ke shromažďování nebo spojovaní nesourodých tipů a stop a takto zpracované údaje předávají jiným správním orgánům.

Střediska obdržela miliardové finance od Ministerstva pro vnitřní bezpečnost a jsou také podporována v rámci jejich propojení s DHS a NORTOM.

Mají také příspěvky od soukromých informačně - zprostředkovatelských agentur, které vedou informace o pohybu Američanů, historii jejich zaměstnání, finanční situaci, spolupracovnících, příbuzných, licencích na střelné zbraně a podobně.

Někteří z těchto zprostředkovatelů dat, tak jako jeden z Marylandu, který volal Entersect, tvrdí, že vlastní záznamy o 98 % Američanů.

Zpráva Washington Postu také podrobně popisuje, jak tento mechanizmus, vyvinutý původně pro použití proti povstalcům a bojovníkům v bojových situacích, jako je například Afghánistán, je nyní policií a bezpečnostními orgány využíván na shromažďování informací o americkém lidu.

Od vojenských infračervených kamer po fyzicky archivované otisky prstů z bezdrátových skenerů, snímků obličejů z bezpečnostních kamer, snímků ze čteček na SPZ, záznamy z bezpilotních letadel Predator hlídkujících podél hranic, to vše je využíváno k pořízení fotek a videozáznamů a pořízení svazků informací. Tyto jsou pak vloženy do obří databáze a křížem krážem propojeny s ostatními uloženými informacemi, analyzovány a skladovány.

Poprvé od letošního roku jsou FBI, DHS a ministerstvo obrany schopni vyhledávat otisky prstů v navzájem propojených databázích, řekla Myra Gray, ředitelka úřadu Biometrická identita ministerstva obrany ve své nedávné přednášce ke skupině průmyslníků. "Doufejme, že v ne příliš vzdálené budoucnosti", řekla, "naše vztahy s těmito federálními orgány, společně se státními a místními orgány, budou zcela vzájemně propojené.

Zdůvodnění je jako vždy válka proti terorismu, ale cílem sběru informací jsou každodenní Američané.

Jak zpráva Washington Postu poznamenává, Vnitřní bezpečnost a její státní a místní partneři se pravidelně zaměřují na mírové a legální skupiny a jednotlivce, jako součást jejich podávání zpráv.

Jak jsme viděli ze zprávy MIAC, DHS sleduje politická hnutí Tea Party a Second amendment activisty v Pensylvánii a je zde řada dalších případů z posledních let. Federální vláda nemá velký zájem o muslimské extremisty, ale místo toho se zaměřuje na Američany, kteří jsou dobře informováni o svých právech a kritizují vládu, jako hlavní domácí teroristickou hrozbu. Federalové definují teroristickou propagandu jako jakýkoliv materiál, kritizující stát. Ministerstvo obrany charakterizuje pokojné protesty ve své vlastní zprávě, jako nízkou úroveň terorismu.

V průběhu let jsme viděli nespočet případů z nespočetných vládních a vojenských programů, které probíhaly desítky let, všechny soustředěny kolem skryté špionáže a shromažďování informací o amerických občanech.

Máme značně zdokumentované takové programy ministerstva obrany - obor kontrarozvědka od Cointelpro až po operaci Chaos i nedávné neoprávněné odposlechy NSA ( Úřad národní bezpečnosti ).

Velké společnosti, jako Google, AT&T, Facebook Yahoo, abychom jmenovali alespoň některé, jsou také těsně zapojeny do zastřešujícího programu. Tyto organizace mají zvláštní vybavení od vlády, která jim dodává software a hardware a technickou podporu amerických zpravodajských složek v procesu vytváření rozsáhlé databáze jako uceleného zdroje pro globální špionážní sítě ke sdílení informací.

Jsme nyní svědky uvedení do souladu a masivního sjednocení desítek těchto operací do jediného všezahrnujícího vězeňského programu.

Po 11. září se práce 16 různých zpravodajských služeb, včetně CIA a obřího Úřadu národní bezpečnosti, který odposlouchává mezinárodní hovory, stejně jako Ministerstva obrany a Protidrogové správy centralizovala pod dohled kanceláře ředitele Národní zpravodajské služby.

Proč taková spěšná centralizace? Proč je dnes armáda tak zaměřená na své propojení s federální vládou přes Vnitřní bezpečnost a FBI a proč jsou cíle jejich operací vždy jen američtí občané?

Jsme neustále bombardováni tím, že největší hrozba, které čelíme, přichází od těch, kteří odmítají a nenávidí západní hodnoty, ale vláda a armáda nadále zaměřují jejich protiteroristickou činnost přímo na americký lid, který miluje svobodu, (oo, jak výjimečný lid - pozn. překl. ) zatímco jim vypráví, že by bylo od nich naprosto pomatené vyjadřovat jakékoliv obavy.

Steve Watson je londýnský spisovatel a editor Infowars.net Alexe Jonese a pravidelně přispívá do Prisonplanet.com. Absolvoval magisterská studia mezinárodních vztahů na fakultě politologie na universitě v Nottinghamu v Anglii.

Článek Monitoring America: The Government’s Development Of A Vast Panopticon Spy Network vyšel 20. prosince na infowars.com. Překlad Dagmar Vainová.

Článek byl publikován 3.1.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.