Nárůst rakoviny ve Fallúdže je spojován s americkým útokem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2011/01/4138-narust-rakoviny-ve-falludze-je-spojovan-s-americkym-utokem.htm

Nová studie došla k závěru, že vysoká míra vrozených vad a rakoviny v iráckém městě Fallúdža byla způsobena zbraněmi použitými silami USA a Velké Británie při dobývání města před šesti lety. V rámci studie, která proběhla mezi květnem a srpnem 2010, bylo vyšetřeno 55 rodin, v nichž se vyskytli vážně deformovaní novorozenci.

Studie publikovaná v International Journal of Environmental Research and Public Health potvrdila zprávy, že americké a britské síly r. 2004 při útoku na Fallúdžu použily munici s ochuzeným uranem.

Zjištění ukazují, že výskyt vrozených vad u novorozenců ve Fallúdže je 11krát vyšší než normální průměr a v roce 2010 vzrostl na bezprecedentní úroveň. List Guardian cituje zprávu: „Vysoký vzrůst vrozených vad ve Fallúdže zhoršuje zdraví populace a její schopnost pečovat o přežití dětí. … Tyto vady mohou být způsobeny znečištěním životního prostředí, které je známou součástí působení moderních zbraní.“

Zpráva ukazuje, že v květnu 2010 mělo 15% z 547 narozených dětí vrozené vady, 14% zemřelo v důsledku samovolných potratů a 11% se narodilo předčasně, před 30 týdnem těhotenství.

„Mnoho známých kontaminací způsobených válkou může narušit normální vývoj embrya a plodu. Devastující účinky dioxinů na reprodukční schopnosti lidí ve Vietnamu jsou všeobecně známy.“

V červenci 2010 společná studie iráckého ministerstva životního prostředí a ministerstva věd zjistila, že v obcích v blízkosti Nadžafu, Basry a Fallúdžy se od roku 2004 zvýšil výskyt rakoviny a vrozených vad.

Použití zbraní s ochuzeným uranem je velmi sporné, protože může mít dlouhodobé účinky na zdraví. Spojené státy a Británie použily během války v Iráku až 2 000 tun tohoto typu munice.

Irácké ministerstvo pro lidská práva se chystá podat žalobu proti Británii a USA kvůli používání bomb s ochuzeným uranem v Iráku.

Protiváleční aktivisté a bojovníci za lidská práva odsuzují používání bílého fosforu a munice s ochuzeným uranem v americké válce proti Iráku.

„Není jisté, zda jsou důležitější mutační účinky způsobené zářením, nebo jeho chemické toxické účinky“, uvádí zpráva ohledně Fallúdžy.

Článek Fallujah cancer spike linked to US raid vyšel 1. ledna na presstv.ir. Překlad Petr Cironis.

Článek byl publikován 3.1.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.