Rasistický rabín: Trend směrem k náboženskému extremismu v Izraeli

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/12/4112-rasisticky-rabin-trend-smerem-k-nabozenskemu-extremismu-v-izraeli.htm

Jonathan Cook

Židé nesmí pronajímat domy „gojimům“. Tak zněl náboženský dekret vydaný tento týden nejméně 50 předními izraelskými rabíny, z nichž mnozí jsou zaměstnaní státem jako komunální náboženští vůdci. Židé by další židy, kteří se neřídí tímto nařízením, měli nejdříve varovat, a pak „ostrakizovat“, prohlásili rabíni.

Tento dekret je poslední vlnou rasistických prohlášení nejvlivnějších izraelských rabínů.

V říjnu Shmuel Eliyahu, hlavní rabín Safed, vydal nařízení, podepsané dalšími 17 rabíny ve městě, aby židé neprodávali nebo nepronajímali majetek příslušníkům arabské palestinské menšiny v zemi, kteří tvoří pětinu populace.

Jeho stoupenci přeměnili slova na skutky a zaútočili na arabské studenty ve městě a vyhrožovali, že vypálí domy židovských domácích, kteří poskytují studentům pronájem.

Podobné edikty nedávno podpořily desítky rabínů v Tel Avivu a blízkém Bnei Brak, předměstí se 150,000, většinou ultra ortodoxními, židy. Vyhrožovali, že „odhalí“ jakéhokoliv žida, který pronajímá „cizincům“ – v našem případě migrujícím pracovníkům a africkým uprchlíkům, kteří se shromáždili do zanedbaných čtvrtí ve středu země.

Po mnoha týdnech mlčení o těchto prohlášeních byl premiér Benjamin Netanyahu konečně donucen je včera odsoudit, a popsal výzvy rabínů jako nedemokratické a odporující bibli, která, jak řekl, vyzývá židy „milovat cizince“.

Nicméně rasismus v Izrael se stále více těší schvalování na vysoké úrovni, v nejvyšších patrech náboženského vedení.

Poslední nařízení bylo podepsáno Shlomo Avinerem, duchovním vůdcem izraelského národně-náboženského tábora; Yosefem Elyashiv, hlavním ultra ortodoxním rabínem; a Avigdorem Neventzal, rabínem Starého města v Jeruzalému.

Tyto postoje dal najevo také Ovadia Yosef, bývalý hlavní rabín Izraele a duchovní vůdce Shas, důležité politické a náboženské strany ve vládě Netanyahu. „Prodávání (ne-židům), dokonce i za hodně peněz, není dovoleno. Nedovolíme jim převzít nad námi zde kontrolu,“ řekl nedávno pan Yosef.

Před dvěma měsíci Yosef vysvětlil logiku, na které stojí jeho názory a názory stejně smýšlejících rabínů.

„Gojimové (ne-židé) se narodili, aby nám sloužili.“ Když vysvětloval, proč bůh dovolil ne-židům dlouhý život, dodal: „Představte si, že váš osel by zemřel, ztratili byste zdroj příjmu. (Osel) je váš sluha. … To je důvod, proč mají (gojimové) dlouhý život, aby mohli pro židy dobře pracovat.“

Yosefovy poznámky namířené proti „gojimům“ byly uvítány uctivým mlčením izraelských představitelů a většiny médií. Zbylo na vládu Spojených států a v New Yorku sídlící ADL, aby přišly s výtkami. Abraham Foxman, šéf ADL, obvinil rabína s prosazování „nenávistných a rozvratnických myšlenek“.

Rabíny použitá teologie na podporu rasové diskriminace je aplikovaná na více věcí, než pouze bydlení.

V létě Yosef Elitzur a Yitzhak Shapira, který vede vlivný seminář v osadě Yitzhar na Západním břehu, vydali Královu tóru, 230 stránkového průvodce, jak mají židé zacházet s ne-židy.

Tito dva rabíni rozhodli, že židé jsou povinni zabít kohokoliv, kdo představuje nebezpečí pro židy, bezprostřední nebo potenciální, a vyjádřil se, že všichni Palestinci musí být považováni za hrozbu. Na tomto základě tato dvojice ospravedlnila zabíjení palestinských civilistů, a dokonce i jejich dětí.

Minulý měsíc Shapira také podpořil používání Palestinců jako lidských štítů, což je podle čtvrté Ženevské konvence válečný zločin, a je to praxe, kterou izraelský nejvyšší soud postavil mimo zákon.

Králova tóra, kterou umírnění rabíni ani zdaleka neodsoudili, byla přivítána všeobecným mlčením a nadšenou podporou ze strany řady význačných náboženských vůdců.

Arik Ascherman, šéf Rabíni za lidská práva v Izraeli, řekl, že rostoucí extremismus ortodoxní náboženské elity v Izraeli odráží stále více pravičáckou atmosféru v Izraeli, která činí vyjadřování ultra nacionalistických názorů přípustné.

V současné atmosféře, řekl, se umírnění rabíni zdráhají promluvit proti svým kolegům. Mnoho z těchto rabínů patří ke konzervativnímu nebo reformnímu proudu judaismu, které nejsou v Izraeli oficiálně uznávány.

„Náboženská nařízení, která jsou poskytována politické pravici rabíny, jsou nebezpečná. Zdá se, že jejich názory jsou přijatelné,“ řekl.

To se odráží v průzkumech veřejného mínění, ve kterých izraelští židé vyjadřují podporu anti-arabským postojům. Výzkum provedený izraelským Demokratickým institutem minulý týden ukázal, že 46% židů v zemi nechce žít v blízkosti arabských občanů, a 39% pociťovalo totéž vůči zahraničním pracovníkům.

A ještě více, 53%, chtělo, aby byli arabští občané stimulováni k opuštění Izraele, a polovina lidí věřila, že Arabové by neměli mít stejná práva, jako židé. U náboženské veřejnosti byly rasistické postoje populárnější.

Izraelští státní zástupci mezitím zavírají nad odmítnutím několika prominentních stoupenců Královy tóry dostavit se na předvolání k výslechu oči. „Naše svatá tóra není předmětem vyšetřování nebo soudu z masa a krve,“ řekli rabíni.

Celkem vzato, rabínská elita je při prosazování své vize židovského státu řízeného podle svatého práva stále drzejší, jak uvedl Zvi Barel, komentátor deníku Haaretz.

„Oni a jejich stoupenci mění fanatický fundamentalismus a ostudnou Královu tóru na hlavní proud,“ napsal nedávno pan Barel.

Obecný trend směrem k extremismu nepřišel náhodou, řekl Sefi Rachelevsky, prominentní izraelský autor kritický k ortodoxnímu rabinátu. Izraelská veřejná kasa platí výplaty některých nejextrémnějších rabínů a vzdělávací systém spadá běžně pod politickou kontrolu náboženských stran, jako Shas.

Pan Shapira, který obhajuje zabíjení dětí ne-židů, dostává velké částky peněz od ministerstva školství pro svoji ješivu – seminář, kde šíří své zvěstování nenávisti. Náboženští studenti také dostávají dodatečné příspěvky, nedostupné normálním studentům, aby se u nich povzbudilo navštěvování takových ješiv.

Rabíni uplatňují svůj vliv také u nejmladších a nejvnímavějších. Když v září začal nový školní rok, 52% židovských dětí na prvním stupni navštěvovalo přísně náboženské školy.

Žáci v některých z nejvíce náboženských škol, zdůraznil pan Rachelevsky, se učí, že židé jsou nad přírodou, která se skládá ze čtyř kategorií: „neživá“, „rostlinná“, „zvířecí“ a „mluvících“ – či ne-židů, kteří jsou považováni jen za mluvící zvířata.

Jonathan Cook je autor sídlící v izraelském Nazarethu. K jeho posledním knihám patří „Izrael a střet civilizací: Irák, Irán a plán na přetvoření Středního východu“ (Pluto Press) a „Zmizení Palestiny: Izraelské experimenty s mizením lidí“ (Zed Books). Má internetovou stránku http://www.jkcook.net/.

Verze tohoto článku se původně objevila v The National (http://www.thenational.ae/), vydávaném v Abu Dhabi.

Článek Racist Rabbis: A Trend Towards Religious Extremism in Israel vyšel 9. prosince na globalresearch.ca. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 14.12.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.