Teraz už zdania aj vzduch, čo dýchame?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/11/4056-teraz-uz-zdania-aj-vzduch-co-dychame.htm

Timothy Bancroft-Hinchey

Americký pokrokový básnik Edward Estlin Cummings v roku 1962 predvídal, že prirodzený poriadok sa zmení, čo bude pre životné prostredie a pre ľudstvo predstavovať katastrofu. A mal pravdu: nový výskum prezrádza, že planéta Zem stráca kyslík a to veľmi rýchlo.

Daň za plyn sa zajtra rozrastie aj na daň za vodu a eventuálne, áno, aj na zdanenie vzduchu, ktorý dýchame. V básni "Keď hady žiadajú o právo zvíjať sa" predpovedal svet, v ktorom "hady žiadajú o právo zvíjať sa, kde "slnko zasahuje Zem, aby sa nadobudlo existenčné minimum" a "každá vlna sa podpisuje na vybodkovanú čiarku, inak sa oceán zruší", končiac tvrdením, že keď ľudstvo začne nadobúdať kontrolu nad prírodou, konečne budeme môcť uveriť, že človek už prestal byť zvieraťom.

Žiaľ, zdá sa, že k tomuto už došlo - ani nie 50 rokov, odkedy Cumming napísal tieto slová. Nový americký výskum Terrencea Ayma prichádza s údajmi, ktoré poukazujú na alarmujúci trend: na Zemi sa stráca kyslík.

Aymov článok "Ohromení vedci varujú, že vo svete sa môže stratiť vzduch, vhodný na dýchanie" poukazuje okrem iných hodnoverných vedeckých údajov aj na výsledky výskumu prof. Ralpha Keelinga zo Scrippsovho inštitútu, ktorý prišiel s metódou "Keeling Curve", ktorou merajú trendy meniaceho sa množstva kyslíka v atmosfére. Pravdou je, že množstvo tohto pre život dôležitého plynu sa teraz znižuje.

V článku sa tvrdí, že kyslík, o ktorý kedysi nebola núdza, predstavoval predtým tretinu atmosféry (teraz len 19 až 21 %) a ktorý bol zodpovedný za to, že niektoré druhy zvierat boli veľmi veľké, teraz dosahuje také nízke hodnoty, že sa vo svete vytvárajú mŕtve zóny, kde už kyslík nemôže podporovať život; také zóny boli objavené v oceánoch a medzitým sa rozrástili na 4,5 miliónov kilometrov štvorcových, čo je polovica Spojených štátov amerických. Výskum Terrencea Aysa ukazuje, že mŕtve zóny sa rozširujú a že to môže v blízkej budúcnosti viesť ku zníženiu hladiny kyslíka o 20 %.

Jeden z posledních článku na prop.sk, vyšel 4. října. Jde o krácený překlad z článku v ruské Pravda.ru

Článek byl publikován 13.11.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.