Proč Jemen? Vybírá si Západ nový cíl?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/11/4041-proc-jemen-vybira-si-zapad-novy-cil.htm

Boris Volkhonsky

– Načasování útoků (či pokusů o útok, či údajných pokusů o útok) bylo zvoleno velmi pečlivě. Spojené státy stojí před volbami a demokratická vláda směřuje k nejhorší porážce za několik desetiletí. Když se podíváme zpět do ne tak vzdálené minulosti, můžeme vidět, že vysoce rezonující teroristický útok je pravděpodobně nejlepším způsobem, jak zvednout preference vlády u moci.

– Obamova vláda hledá nové místo, kde uplatnit své pokusy o iniciativy. Po zjevném selhání v Iráku a Afghánistánu mohou pohlížet na Jemen jako na nové dějiště své geopolitické Velké hry. Strategický význam této země lze jen stěží podcenit. Mocnost, která kontroluje Jemen, kontroluje také klíčové námořní cesty z Evropy na Střední východ a do jižní a jihovýchodní Asie.

– Samozřejmě, že běh historie nelze zvrátit a vrátit hodiny zpět. Ale poučení se z minulosti je zdá se velmi užitečné. A když se podíváme na 80. léta, můžeme říct, že to byly USA, které, podporováním sil mudžahedínů v Afghánistánu, vytvořily Taliban a Al-Káidu. Nyní, když s nimi zuřivě bojují na Středním východě, obrací celý muslimský svět proti sobě a svým spojencům.

Údajné pokusy o útok z minulého týdne – ať již na letadlo směřující do USA nebo nějaké synagogy někde v USA, údajně v Chicagu – zůstávají nejžhavějším tématem západních médií.

Čistá fakta jsou následující. V pátek byly nalezeny dva balíčky obsahující výbušniny ve dvou nákladních letadlech, která odletěla zprvu ze Sanaa v Jemenu do USA, jeden balíček byl nalezen v Dubaji, další na letišti East Midlands poblíž Nottinghamu v Anglii. Oba balíčky – jeden přepravovaný UPS, druhý FedEx – byly adresovány synagogám v Chicagu. Nikdo se k těmto pokusům o útok zatím nepřihlásil, ale představitelé bezpečnostních služeb rychle přisoudili tento komplot jemenské sekci Al-Káidy.

Po tomto incidentu následovalo intenzivní prohledávání všech nákladů a zavazadel cestujících na několika amerických letištích. Zprávy také uvádí, že v Jemenu bylo zadrženo 26 dalších podezřelých balíčků. V sobotu Jemenci zatkli 22letou Hanan al-Samawi, podezřelou z komplotu. Ale později, v neděli, byla propuštěna na kauci, když se ukázalo, že někdo ukradl a použil její doklady, aby odeslal balíčky obsahující výbušniny. (Kdopak rád používá cizí doklady? – p.p.)

Mezitím USA a západní Evropu zasáhla panika. Většina západních zemí zvýšila úroveň teroristického poplachu. Velká Británie dokonce zakázala přistávat na britském území všem letadlům, která svůj let začala v Jemenu.

Celá tato historka potřebuje jisté objasnění.

Zaprvé, proč Jemen?

Faktem je, že jemenské úřady mají velmi chabou kontrolu nad svým územím, a určitě si méně přejí bojovat s mezinárodním terorismem, než jejich saudští sousedé. V důsledku toho našli některé neslavně známé postavy teroristického hnutí v Jemenu útočiště, obzvláště poté, co jím přestal být Afghánistán a Pákistán, kvůli neustálým vojenským aktivitám.

Zadruhé, proč nyní a proč Chicago?

V podstatě bylo načasování útoků (či pokusů o útok, či údajných pokusů o útok) zvoleno velmi pečlivě. Ve Spojených státech budou volby a demokratická vláda směřuje k nejhorší porážce za několik desetiletí. Když se podíváme zpět do ne tak vzdálené minulosti, můžeme vidět, že vysoce rezonující teroristický útok je pravděpodobně nejlepším způsobem, jak zvednout preference vlády u moci. A útok odhalený předtím, než byl proveden, dává vládě další body. Takže ať jsou motivy skutečných teroristů jakékoliv, celý tento odhalený komplot je určen k tomu, aby přinesl Baracku Obamovi a demokratům pár bodů, kdy budou lidé „hlasovat ze soucitu“. Fakt, že výbušniny byly adresovány synagogám v Chicagu (Obamově domovském městě) mluví sám za sebe.

Co bude dál?

Nejsamozřejmější odpovědí by bylo, že Obamova vláda hledá nové místo, kde uplatnit své pokusy o iniciativy. Po zjevném selhání v Iráku a Afghánistánu mohou pohlížet na Jemen jako nové dějiště své geopolitické Velké hry. Strategický význam této země lze jen stěží podcenit. Mocnost, která kontroluje Jemen, kontroluje také klíčové námořní cesty z Evropy na Střední východ a do jižní a jihovýchodní Asie. V tuto chvíli pokud někdo kontroluje tuto klíčovou oblast, jsou to somálští piráti. Pro USA by zmocnění se tohoto území, s vyhlídkou vybudovat tam své vojenské základny, znamenalo návrat na scénu, která se zdá být díky chybám v posledních deseti nebo dvaceti letech v současné době ztracená.

Pak je tu ale další, a pravděpodobně nejklíčovější otázka. Co to znamená, že USA jsou připraveny použít sílu proti síle, která byla od samého prvopočátku čistě americkým vynálezem a výtvorem, tj. Al-Káidě?

Doposud se vojenská řešení ukázala být zcela neúčinná, jak v Iráku, tak v Afghánistánu. Ba co víc, pokud se Jemen opravdu stal útočištěm pro extremisty, je tomu tak pouze v důsledku Američany vedené invaze do těchto dvou zemí. Takže vojenské operace proti Jemenu mohou mít za následek pouze jednu věc: Al-Káida přesune své operace do další oblasti, a tudíž semena terorismu budou rozšířena dále.

Samozřejmě, že běh historie nelze zvrátit a vrátit hodiny zpět. Ale poučení se z minulosti je zdá se velmi užitečné. A když se podíváme na 80. léta, můžeme říct, že to byly USA, které, podporováním sil mudžahedínů v Afghánistánu, vytvořily Taliban a Al-Káidu. Nyní, když s nimi zuřivě bojují na Středním východě, obrací celý muslimský svět proti sobě a svým spojencům. Čeho dosáhnou rozšiřováním svých vojenských aktivit do další oblasti v tomto nestabilním regionu je otázka, na kterou by odpověď někdo nerad slyšel.

Článek Why Yemen? Is the West choosing a new target? vyšel 2. listopadu na serveru globalresearch.ca. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 3.11.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.