Britové objevili nejúspěšnější anekdotu světa

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/humor/2002/10/404-britove-objevili-nejuspesnejsi-anekdotu-sveta.htm

Vladimír Stwora

Výzkum prováděný britskou firmou LaughLab se zaměřil na anekdoty. Psycholog dr. Richard Wiseman z Hertfordshirské univerzity vyzval prostřednictvím webových stránek LaughLab.co.uk lidi celého světa, aby posílali a hodnotili anekdoty. Sešlo se na 40 tisíc vtipů, které byly následně posuzovány dvěma miliony hodnoceními. Díky tomuto pokusu můžeme určit nejúspěšnější (nejvýše hodnocenou) anekdotu, a to lidmi různých zemí a různých kulturních úrovní.

Než k tomu dojdeme, jedno malé varování: Nečekejte, že spadnete smíchy ze židle. Stejně jako v umění či v pojetí krásy, tak i v humoru neexistuje absolutní měřítko, které by vyhovovalo všem. Tak tedy ta vítězná anekdota:

Dva lovci na lovu. Najednou jeden z nich zkolabuje a padne k zemi. Zdá se, že nedýchá, oči obrácené v sloup. Druhý lovec vytáhne mobilní telefon a volá záchranku. Přerývaně mluví do sluchátka: "Můj přítel je mrtvý. Co mám dělat?" "Klid", odpovídá operátor, "od toho jsme tady, abychom vám pomohli. V první řadě se ujistěte, že váš přítel je opravdu mrtvý." Ve sluchátku je chvíli ticho, pak je slyšet výstřel. "OK, co mám dělat dále?", ptá se lovec.

A toto je anekdota, která se umístila jako druhá:

Sherlock Holmes a dr. Watson táboří. Po dobré večeři a láhví vína jdou spát. V noci Holmes budí Watsona: "Doktore, podívejte se na oblohu a řekněte mi, co vidíte." "Vidím miliony hvězd." "A co z toho dedukujete?" "Hm, astronomicky to, že existují miliony galaxií a potenciálně miliardy planet. Astrologicky Saturn je v souhvězdí Lva. Časově dedukuji, že je asi patnáct minut po třetí. Meteorologicky, že ráno bude hezký den. Teologicky vidím, že Bůh je mocný a my jsme jen malé částečky vesmíru. A co dedukujete vy, Holmesi?" Holmes chvíli mlčí. "Watsone, vy idiote, někdo nám ukradl stan."

Výzkum potvrdil, že různé národy mají různý smysl pro humor. Zabodovali Němci, kterým připadá směšné skoro všechno. Na druhé straně stojí Kanaďané, které rozesmát je téměř nemožné. Evropané obecně preferují humor, který zlehčuje vážné věci: smrt, nemoc či manželství. Lidé na severoamerickém kontinentě zase takový humor, kde existuje nadřazenost: buď někdo vypadá hloupě nebo je do hloupého jednání přiveden dějem.

A zde jsou anekdoty které vítězily v různých zemích:

Británie:

Žena s dítětem nastoupí do autobusu. Řidič komentuje: "Uf, to je nejošklivější dítě, jaké jsem kdy viděl." Žena postoupí dozadu, usedne a soptí hněvem. Říká sousedovi vedle: "Řidič mě zrovna urazil." Muž odpoví: "Jen mu jděte říct, co si o něm myslíte, nezdvořákovi jednomu. Já vám tu opičku podržím."

USA

Na přehlídce zpozoroval plukovník něco mimořádného a ptá se majora: "Majore, co se to tam k čertu děje s rotou seržanta Jonese? Zdá se, že sebou škubají, trhají a poskakují." "Víte, pane," odpovídá major po chvíli pozorování, "zdá se, že lasice žvýká jeho přirození."

Kanada

Když NASA začala se svým vesmírným programem, brzy zjistila, že obyčejné kuličkové pero ve stavu bez tíže nepíše. Vědci z NASA řešili tento problém téměř dekádu. Výzkum si vyžádal náklady 12 miliard dolarů. Na jeho konci bylo pero, které píše ve stavu bez tíže v každé pozici, pod vodou, téměř na jakýkoliv povrch včetně skla, a při teplotách od bodu mrazu až po 300 C. Rusové používají obyčejnou tužku.

Austrálie

Žena přispěchala do ordinace za svým lékařem. Vypadala přitom velmi ustaraně a velmi rozrušeně. "Doktore, podívejte se na mě. Když jsem se dnes ráno vzbudila, podívala se do zrcadla, viděla jsem, že mám vlasy jako hřebíky, upocené, moje kůže je plná vrásek a nezdravě bledá, oči vyvalené a podlité krví, a že mám výraz ve tváři jako mrtvola. Co se se mnou stalo, doktore?" Doktor ji prohlížel několik minut, pak rozvážně odpověděl: "Hm, mohu vám říct, že vaše oči jsou v pořádku..."

Belgie

Proč mají kachny plovací blány?
Aby mohly udusit požáry.
Proč mají sloni plochá chodidla?
Aby mohli udusit hořící kachny.

Německo

Generál zpozoroval, že jeden z jeho vojáků se chová divně. Voják bral do rukou každý papír, který našel, vždy se zamračil a řekl: "To není ono" a papír odhodil. Tak to šlo nějaký čas, dokud generál nenechal vojáka podrobit psychiatrickému vyšetření. Psychiatr usoudil, že voják je vyšinutý a neschopen vojenské služby a vypsal mu propouštěcí list z armády. Voják papír uchopil, usmál se a řekl: "To je ono."

Co k tomu dodat? Přál bych si, aby se světoví vědci zabývali takovými výzkumy častěji namísto těch vražedných, které přinášejí hlavně utrpení, budí strach a způsobují vyšinutí z přírodního řádu věcí. Lze-li nějak ohodnotit důležitost výzkumu z hlediska přínosu pro mentální zdraví, pak bych takovému výzkumu udělil vysoké hodnocení. Přál bych si, abych mohl publikovat takové články častěji.

Článek byl publikován 7.10.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.