Amerika by měla dokázat, že 9/11 spáchali teroristé, říká Ahmadínežád

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/09/3972-amerika-by-mela-dokazat-ze-911-spachali-teroriste-rika-ahmadinezad.htm

Íránský prezident Mahmud Ahmadínežád vyzval v sobotu k vytvoření vyšetřovací skupiny, která by znovu prověřila incident z 11. září a dokázala, že šlo o práci teroristické skupiny. To vyžaduje spolupráci americké administrativy.

Íránský prezident vyzval k opětovnému vyšetření „černé skříňky“ zvané 11. září a k doplnění chybějících faktů. Svou poznámku učinil po příletu na letiště Mehrabad.

„Několik lidí se vnímá jako vládci světa a hovoří jménem všech vlád a všech národů,“ řekl.

„Éra globální hegemonie nyní končí,“ poznamenal v souvislosti s americkými státníky.

„Globální problémy mají kořeny v současném způsobu řízení světa mocnými silami, které vyplundrovaly bohatství národů formou kolonialismu.“

„K dosažení svých zlověstných cílů provolávají falešná hesla pod maskou svobody, lidských práv a demokracie, ale pravdou je, že svět dnes zažívá nebývalé vlny válek a konfliktů.“

„Unilateralismus poskytl jistým individuím příležitost dupat po právech jiných národů,“ řekl Ahmadínežád a dodal, že globální vedení je kruté a neefektivní.

„Už dříve jsem napsal dopis generálnímu tajemníkovi OSN a podrobně vysvětlil, že incident z 11. září umožnil vyvíjet tlak na na země Středního východu a podupat jejich zákonná práva.

„Vytvořili jste 11. září, abyste mohli zakročit proti těm, kteří usilují o nezávislost,“ řekl [na adresu Američanů].

„Pod záminkou boje proti terorismu okupujete Irák a Afghánistán a teď i bombardujete lidi v Pákistánu – bez ospravedlnění nebo jakýchkoliv logických důvodů kromě opodstatnění své přítomnosti tam.“

„Íránský stát patří k obětem terorismu a vždy proti tomuto fenoménu bojoval; nedovolí, abyste si za cíl vzali celou oblast stejně jako všechny muslimy na základě tak nejasné a vágní záminky [jako je boj proti terorismu],“ řekl.

„Věříme, že svět patří bohulibým národům, mezi které se zařazují i lidé islámské republiky Írán,“ řekl íránský prezident.

Íránský prezident uzavřel svou týdenní návštěvu USA a vrátil se domů v sobotu.

Článek President: US must prove 9/11 event was masterminded by terrorists vyšel 25. září na serveru irna.ir. Překlad editor.

Článek byl publikován 26.9.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.