Soukromí začíná být vzácným zbožím

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/09/394-soukromi-zacina-byt-vzacnym-zbozim.htm

Vladimír Stwora

Už řadu měsíců jsou cestující letadlem v Americe podrobováni neuvěřitelně ponižujícím a buzerujícím prohlídkám, při kterých jsou zouváni, šacováni, je jim prohlížen každý detail zavazadla včetně kosmetiky, léků, osobních věcí, následně je jim zabavováno vše, co jen vzdáleně připomíná zbraň: nůžky, stříhače nehtů, vývrtky apod. V průběhu prohlídky se cestující nesmějí smát (smích je znevažující, to věděli soudruzi také), nesmějí dělat poznámky, nedej bože vtipy, nesmějí vyslovit zakázaná slova jako terorismus, bin Ládin, pistole, dynamit. Ale to pravé kladivo na cestující se teprve chystá. A nejen na ně.

Do tří měsíců by měl být ve Státech zkušebně implementován systém CAPPS II (Computer Assisted Passenger Prescreening System).

CAPPS II navazuje na systém TSA (Transportation Security Administration); dal by se laicky popsat jako systém propojení všech dostupných vládních i nevládních databází.

Fungovat by měl takto: Cestující předloží letenku. Osoba za přepážkou naťuká do [Ilustrační foto]počítače jméno či jiný identifikační údaj. CAPPS II proběhne federální vládní databáze občanů (FBI, National Crime Information Center (NCIC)), IRS (berní úřad), SSA (Social Security Administration), databázi registrací motorových vozidel, databázi vězňů bývalých i současných, a dokonce databáze jednotlivých států Unie. A to není všechno. Vyhodnocují se i informace o tom, jak splácíte dluhy (credit bureau) a stav a pohyb financí na vašich bankovních účtech.

Vše se bodově ohodnotí. Trestné body budou přiznány za místo narození, národnost, stáří, stav, soudní žaloby a rozsudky, pobyty v nápravných zařízeních, dále za drobná i větší provinění: nezaplacené alimenty, nepodaná daňová přiznání, pokuty za dopravní přestupek a dokonce i za parkování. Získána data se zpracují programem, ten vyhodnotí na základě matematické analýzy jaká je pravděpodobnost, že cestující je teroristou.

Zpráva neuvádí, zda osoba za přepážkou uvidí skutečný seznam všech hříchů a hříšků každého cestujícího nebo jen nějaké výsledné číslo, např. "toto je třicetiprocentní terorista". Hádám, že to druhé, ale i tak je tato procedura, mírně řečeno, šílená.

Rovněž nebylo sděleno, na jakém principu bude vyhledávání fungovat; předpokládám, že klíčovým údajem bude SSN (Social Security Number), číslo, které by mělo být unikátní a je uloženo v desítkách různých databází. Mimo to ale zřejmě některé databáze budou prohledávány podle jména a příjmení, SSN není všude. Nechci ani domyslet, kolik chybných údajů se takto nashromáždí, zvláště u jmen, která se vyskytují často. Např. jen takových Johnů Smithů je v newyorském telefonním seznamu několik tisíc.

A co nebezpečí, že se do systému nabourá nějaký hacker? I to existuje.

Spojení mezi databázemi už bylo vytvořeno a je momentálně testováno. Zatím není jisté, zda bude celý CAPPS II skutečně implementován. Kongres o tom rozhodne v nejbližší době.

Byrokraté z vládních kruhů ale ujišťují veřejnost, že se nemusí ničeho obávat. Za nezaplacenou pokutu za parkování vězení zatím nehrozí, stejně jako nehrozí, že by "hříšníka" kvůli tomu nepustili do letadla.

Ochránci lidských práv si nejsou tak úplně jistí. "Jakmile bude jednou podobný systém uveden do života, co brání tomu, aby se jeho použití rozšířilo?" ptají se. A mají pravdu. Bylo by velmi snadné umožnit přístup ať už k vybraným, či ke všem údajům z tohoto systému pro kteréhokoliv úředníka a kdekoliv. Například v půjčovně automobilů, při rezervaci hotelu, při žádosti o půjčku, apod. Nepochybuji o tom, že by příslušné soukromé organizace rády za takovou informaci zaplatily. A všichni víme, že za peníze lze získat (nejen ve Spojených státech) všechno.

Nedělám si iluze, že by se něco podobného dříve nebo později neobjevilo například v Kanadě, či kdekoliv jinde.

Ani Evropané by se neměli předčasně radovat. Lze očekávat, že i EU dříve nebo později přikročí k podobnému kroku. Vše je maskováno bojem proti terorismu, pochopitelně.

Jako odborníka mne děsí snadnost, s jakou lze různé databáze mezi sebou propojovat. Technicky i finančně je to tak jednoduché, že by vlády byly hloupé, kdyby to neudělaly. Jediné, co tomu dosud bránilo, byly jakési obskurní zákony na lidská práva, ale ty teď, naštěstí, hromadně umírají na úbytě ve většině západních států.

Článek byl publikován 22.9.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.