Policejní agentury připouští, že ukládají obrázky z tělesných skenerů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/08/3916-policejni-agentury-pripousti-ze-ukladaji-obrazky-z-telesnych-skeneru.htm

Wilson Rothman

Navzdory tvrzením TSA, že obrázky z elektronických tělesných skenerů „nelze ukládat nebo zaznamenávat“, některé federální policejní agentury v podstatě ukládají desítky tisíc obrázků, uvedla zpráva CNET News.

Tělesné skenery, stále více se vyskytující na letištích, v soudních budovách a na jiných místech, kde je vysoká bezpečnost, používají řadu technologií. Patří k nim skenery na milimetrových vlnách (viz výše), kde je subjekt neškodně zaplaven radiovlnami o extrémně vysoké frekvenci, které odráží obrázek zpět do zařízení – a rentgen se zpětným rozptylem (viz níže), který měří reflektivní rentgenové paprsky o nízkém výkonu, aby vytvořil jasnější snímky těla, snímky, které mohou odhalit děsivě přesné anatomické podrobnosti.

Podle CNET americká služba U. S. Marshals tento týden připustila, že uložila tisíce obrázků, které byly zaznamenány na bezpečnostním prověrkovém místě v soudní budově na Floridě.

Toto odhalení přichází v napjaté době. Před dvěma týdny, kdy ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitano řekla, že takové skenery se objeví na každém velkém letišti, zastánci soukromí, jako Electronic Privacy Information Center ve Washingtonu DC, podali žalobu na zastavení šíření těchto zařízení.

Důvod? Protože tato zařízení byla „navržena a nasazena způsobem, který umožňuje, aby byly obrázky běžně ukládány a zaznamenávány“, řekl výkonný ředitel EPIC Marc Rotenberg CNET, a dodal, že „je to přesně to, co služba U. S. Marshals dělá“.

Jak vysvětluje Declan McCullagh ze CNET, je to záhadnost potenciálu těchto strojů, co je nejvíce skličující: „Toto prosáknuté odhalení ohledně skutečných schopností tělesných skenerů – a jak jsou používány v praxi – je pravděpodobně to, co znepokojuje obhájce soukromí více, než cokoliv jiného,“ napsal.

TSA tvrdí, že skenování těla je „ústavní“ a zpráva CNET poznamenává, že zatímco stroje jsou postaveny tak, aby „umožnily exportovat data v reálném čase“ a poskytly síťový „vysokorychlostní přenos obrazových dat“, jsou do systému zabudovány filtry, aby „chránily identitu, cudnost a soukromí cestujícího“.

Článek Police agencies admit to saving body scan images vyšel na msnbc.msn.com. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 24.8.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.