Skrytá výzvědná operace za zveřejněním „tajných“ dokumentů Wikileaks?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/08/3898-skryta-vyzvedna-operace-za-zverejnenim-tajnych-dokumentu-wikileaks.htm

William Engdahl

Po dramatickém zveřejnění amerického armádního filmu, kde Američané ze vzduchu střílí neozbrojené novináře v Iráku, získala Wikileaks globální proslulost a důvěryhodnost jako odvážná internetová stránka, která zveřejňuje citlivý materiál od alarmistů z různých vlád. Jejím posledním „tahem“ byl údajný únik tisíců stránek údajně citlivých dokumentů týkajících se amerických informátorů v Talibanu v Afghánistánu a jejich vazeb na vysoce postavené lidi v pákistánské výzvědné službě ISI. Důkazy nicméně naznačují, že ani zdaleka nejde o upřímný únik, ale o vykalkulovanou desinformaci ve prospěch americké, a možná i izraelské a indické tajné služby, a zamaskování role USA a západu v pašování drog z Afghánistánu.

Po zveřejnění afghánských dokumentů před několika dny poskytl Obamův Bílý dům Wikileaks důvěryhodnost tím, že tvrdil, že další úniky představují hrozbu pro americkou národní bezpečnost. Přesto podrobnosti těchto dokumentů odhalují jen málo, co by bylo citlivé. Jednou z postav, které byly prominentně zmíněny, je generál (penzionovaný) Hamid Gul, bývalý šéf pákistánské vojenské rozvědky ISI, člověk, který v 80. letech koordinoval CIA financovanou partyzánskou válku mudžahedínů v Afghánistánu proti tamnímu sovětskému režimu. V posledních dokumentech Wikileaks je Gul obviňován z toho, že se pravidelně setkával s vedoucími lidmi Al-Kaidy a Talibanu a organizoval sebevražedné útoky na jednotky NATO v Afghánistánu.

Uniklé dokumenty také tvrdí, že Osama bin Ladin, který podle zprávy pákistánské kandidátky Benazir Bhutto v BBC zemřel před třemi lety, stále žije, což je pohodlné pro udržení mýtu, aby Obamova vláda mohla vést válku proti terorismu, když již většina Američanů zapomněla původní důvody, proč Bushova vláda vtrhla do Afghánistánu, kdy tam chtěla chytit Sauda bin Ladina za útoky 9/11.

Démonizace Pákistánu?

Tvrdit dnes, že Gul je klíčovou styčnou osobou pro afghánský „Taliban“, je součástí širšího vzorce současné americké a britské snahy démonizovat současný pákistánský režim coby klíčovou část problémů v Afghánistánu. Taková démonizace značně posiluje pozici současného amerického vojenského spojence – Indie. Navíc je Pákistán jedinou muslimskou zemí, která vlastní atomové zbraně. Izraelská armáda a izraelská špionážní agentura Mossad by to údajně velmi rády změnily. Zfalšovaná kampaň proti politicky přímočarému Gulovi prostřednictvím Wikileaks by mohla být součástí této geopolitické snahy.

Londýnské Financial Times tvrdí, že Gulovo jméno se objevuje asi v 10 ze zhruba 180 tajných amerických záznamů, které viní pákistánskou tajnou službu z podpory afghánských bojovníků bojujících s jednotkami NATO. Gul novinám řekl, že USA válku v Afghánistánu prohrály, a že únik dokumentů by mohl pomoct Obamově vládě zbavit se viny tím, že bude tvrdit, že je za to zodpovědný Pákistán. Gul novinám řekl: „Jsem v Americe velmi oblíbeným fackovacím panákem. Nedokážou si představit, že by Afghánci mohli vyhrát válku sami. Bylo by trvalou ostudou, kdyby 74letý generál žijící jako důchodce manipuloval mudžahedíny v Afghánistánu, a to vyústilo v porážku Ameriky.“

Pozoruhodným na posledních afghánských dokumentech Wikileaks je zaměření se na 74letého Gula. Jak jsem napsal v předešlém článku Warum Afghanistan?, Teil VI: Washingtons Kriegsstrategie in Zentralasien, zveřejněném v červnu na této internetové stránce, Gul přímočaře mluvil o roli americké armády v pašování afghánského heroinu ze země přes silně zabezpečenou leteckou základnu Manas v Kyrgyzstánu.

Rovněž v rozhovoru pro UPI 26. září 2001, dva týdny po útocích 9/11, Gul v reakci na otázku Kdo provedl černé 11. září? uvedl: „Mossad a jeho komplicové. USA utrácí za svých 11 výzvědných agentur 40 miliard dolarů ročně. To je 400 miliard dolarů za 10 let. Přesto Bushova vláda říká, že to bylo překvapení. Nevěřím tomu. Do 10 minut po zásahu druhé věže WTC CNN řekla, že to udělal Osama bin Ladin. To byla naplánovaná desinformace ze strany skutečných pachatelů…“(1) Gul ve Washingtonu evidentně příliš oblíbený není. Tvrdí, že mu byly opakovaně odmítnuty žádosti o cestovní víza do Británie a USA. Učinění z Gula úhlavního nepřítele by některým lidem ve Washingtonu velmi vyhovovalo.

Kdo je Julian Assange?

Zakladatel Wikileaks a „šéfredaktor“ Julian Assange je záhadný 29letý Australan, o kterém je toho známo málo. Náhle se stal prominentní veřejnou postavou, nabízející Bílému domu ohledně úniků vyjednávání. Po posledních únicích Assange řekl Spiegel, jedné ze tří publikací, se kterou se podělil o materiál z posledního úniku, že dokumenty, které zveřejnil, by „mohly změnit náš pohled nejen na válku v Afghánistánu, ale na všechny moderní války“. Ve stejném rozhovoru uvedl, že „rád ničím bastardy“. Wikileaks, založená v r. 2006 Assangem, nemá žádné pevné sídlo a Assange tvrdí, že „žije v těchto dnech na letištích“.

Přesto podrobnější prozkoumání veřejného postoje Assange k jedné z nejkontroverznějších problematik posledních desetiletí, k silám za útoky na Pentagon a Světové obchodní centrum z 11. září 2001, ukáže, je že podivně provládní. Když s ním 19. července dělal rozhovor Belfast Telegraph, uvedl:

„Pokaždé, když lidé s mocí plánují v tajnosti, dopouští se konspirace. Takže konspirace jsou všude. Existují také šílené konspirační teorie. Je důležité si tyto dvě věci neplést…“ A co 9/11?: „Neustále mne trápí, že lidé jsou mateni falešnými konspiracemi, jako 9/11, když celou dobu poskytujeme důkazy o skutečných konspiracích, u války nebo obrovských finančních podvodů.“ A co konference Bilderbergerů?: „To je vágně konspirační, ve smyslu provázanosti. Zveřejnili jsme jejich jednací body.“(2)

Takový výrok od člověka, který si vybudoval pověst na tom, že je protivládní, je více než pozoruhodný. Zaprvé, jak tisíce fyziků, inženýrů, vojenských profesionálů a pilotů dosvědčily, názor, že 19 chabě vycvičených Arabů vyzbrojených noži na krabice by mohlo odklonit čtyři americká komerční letadla a provést téměř nemožný útok na dvojčata a Pentagon během 93 minut, aniž by ani jednou zasáhly letecké jednotky NORAD, je mimo uvěřitelnost. Kdo přesně provedl profesionální útoky je záležitostí skutečného nepodjatého mezinárodního vyšetřování.

Pozoruhodným u otevřeného popření jakékoliv nekalé konspirace u 9/11 panem Assange je výrok v rozhovoru BBC s bývalým americkým senátorem Bobem Grahamem, který předsedal americkému Senátnímu výboru pro rozvědku, když prováděl společné vyšetřování 9/11. Graham řekl BBC: „Mohu uvést, že u 9/11 je příliš mnoho tajemství, tedy informací, které nebyly zpřístupněny veřejnosti, kde existují specifické hmatatelné důvěryhodné odpovědi, a kdy toto jejich zatajení narušilo důvěru veřejnosti ve vládu, protože se to vztahuje k jejich vlastní bezpečnosti.“ Hlasatel BBC: „Senátor Graham zjistil, že toto ututlávání sahá do samotného srdce vlády.“ Bob Graham: „Zavolal jsem Bílý dům a mluvil jsem s paní Rice a řekl „podívejte, bylo nám řečeno, že se nám v tomto vyšetřování dostane spolupráce, a ona řekla, že se na to podívá, a nestalo se nic“.“

Samozřejmě, že Bushova vláda byla schopná použít útoky 9/11 pro započetí války proti terorismu v Afghánistánu a pak v Iráku, což Assange vhodně opomíjí.

Za sebe generál Gul tvrdí, že americká rozvědka zařídila, aby Wikileaks u Afghánistánu našla obětního beránka, Gula, na kterého to hodit. Pohodlně, jakoby na objednávku, se britský konzervativní premiér David Cameron na státní návštěvě v Indii rozčiloval kvůli údajné roli Pákistánu v podpoře Talibanu v Afghánistánu, což příhodně poskytlo historce Wikileaks další důvěryhodnost. Skutečný příběh Wikileaks zatím evidentně řečen nebyl.

Poznámky

Článek Hidden Intelligence Operation Behind the Wikileaks Release of "Secret" Documents? vyšel 11. srpna na serveru globalresearch.ca. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 16.8.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.