Klonované myši mají stovky abnormálních genů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/09/388-klonovane-mysi-maji-stovky-abnormalnich-genu.htm

Vladimír Stwora

"To je zřejmě důvod, proč tolik klonovaných zvířat umírá při narození, či krátce po něm. Klonování způsobuje genetické mutace, které nejsme schopni ani předpovědět, ani ovlivnit," říká Rudolf Jaenisch z Technologického institutu v Massachusetts.

To, co vědci dlouho tušili, se ukazuje pravdou. "Bylo by velmi nezodpovědné pokusit se klonovat člověka", varuje Rudolf Jaenisch.

Dnešní technika klonování spočívá nejčastěji v nahrazení buněčného jádra a následným "přeprogramováním", takže se buňka začne dělit, jakoby byla oplodněna. Z několika stovek takto připravených vajíček se ujme pouze jedno. K tomu, abychom získali větší počet dělících se vajíček, musíme buněčný transfer provádět řádově v tisících opakování. Počet skutečně narozených je ještě mnohem menší. Mnoho zvířat, pokud vůbec přijdou na svět, umírá krátce po narození na různé komplikace, jako je selhání plic či jater. Další stovky klonovaných zvířat mají nějako abnormalitu.

Jaenisch, kterému se jako prvnímu podařilo naklonovat myš, byl schopen "vyrobit" za svou kariéru přibližně stovku těchto myší. Nyní pracuje na sledování asi 10 000 genů u těchto zvířat a je šokován tím, co nachází. Všechna dosud naklonovaná zvířata vykazují stovky, někdy až tisíce abnormálních genů. "Vzorek byl tak jasný, že jsme byli schopni rozeznat klonovanou myš od normální pouhým pohledem na výsledek rozboru kousku genového řetězce," konstatuje.

Mnoho problémů způsobují tzv. vtištěné geny, které se podílejí na vývoji embrya. V procesu vtišťování jsou aktivovány pouze geny, které jedinec dostává od otce. Jaenisch zjistil, že více než padesát procent těchto vtištěných genů bylo mylně identifikováno.

"To by mohlo znamenat," pokračuje Jaenisch, "že tzv. terapeutické klonování by mohlo být bezpečnější. U terapeutického klonování totiž neformujete embryo." Terapeutické klonování se používá při "výrobě" lidských tkání pro použití v terapeutické medicíně.

Mnoho vědců pracujících v oboru na druhé straně tvrdí, že jejich klony, jako vepři, hovězí dobytek a ovce, jsou perfektně normální a zdravá - pokud přežijí vlastní narození.

Právě napsané je volně převypravováno podle článku Maggie Fox Study: Clones have abnormal genes uveřejněném nedávno na webové stránce NBC. Taky vás z toho mrazí?

Článek byl publikován 12.9.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.