Tajná výměna zlata vystrašila trhy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/07/3839-tajna-vymena-zlata-vystrasila-trhy.htm

Garry White

Vyděsit stabilní trh se zlatem není snadné. Ale když se minulý týden vynořila zpráva, že jedna nebo více bank půjčila BIS (Bank of International Settlements) 380 tun zlata výměnou za zahraniční měnu, vyvolalo to dalekosáhlé překvapení a zmatení.

Zpráva, že tajemná banka nebo banky zastavily rodinné šperky, znamenal pro obchodníky šok, neboť jde o nečekaný přesun téměř 20 % roční produkce zlata s možností výprodeje.

Drobným tiskem na konci své zveřejněné výroční zprávy banka (BIS) připustila, že má ve svých trezorech nezvykle velké množství zlata neporovnatelné s ničím v předchozích létech. Toto zveřejnění bylo jedním z hlavních důvodů korekce cen zlata tento týden, cena klesla pod 1200 dolarů za unci poprvé tento měsíc.

Panují obavy, zda by BIS případně mohla, v případě selhání, vrhnout na trhy svou obrovskou zásobu zlata což by zaplavilo trh likviditou. Zdálo by se, že zisk 14 miliard pro toho, kdo učinil příslušný swap, je na měnovém trhu celkem směšná částka, ale pro trh se zlatem to představuje vážnou likviditu (likvidita – hotové peníze, pozn. editora).

Zlato denominováno v eurech kleslo od začátku měsíce o 8 % a momentálně se prodává na sedmitýdenním minimu 937 euro za unci.

Článek Secret gold swap has spooked the market vyšel uk.finance.yahoo.com, zkrácená verze, která je zde přeložena, na prisonplanet.com. Překlad editor.

Článek byl publikován 14.7.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.