USA cvičí íránskou opoziční Organizaci lidových mudžáhidů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/07/3833-usa-cvici-iranskou-opozicni-organizaci-lidovych-mudzahidu.htm

Americká armáda v Iráku cvičí 150 příslušníků teroristické organizace na své základně v této válce zničené zemi, sdělily dobře informované zdroje.

Tyto zdroje pod podmínkou zachování anonymity sdělily Press TV, že vybraná skupina teroristů, všichni dlouhodobí členové Organizace lidových mudžáhidů (MKO) byla přemístěna z tábora Ašraf blízko Bagdádu, kde má MKO svou základnu, do základny koaličních sil v Tádží poblíž hlavního města provincie Anbár Ramádí.

Zdroje dodaly, že USA plánují vysílat vycvičené členy MKO jako tajné agenty do Íránu, aby zde prováděli teroristické útoky.

Článeček US training Iran-bound MKO spies vyšel na presstv.ir 8. července. Překlad Eva Cironisová.

Organizace lidových mudžáhidů (persky Sazmán-e modžáhedín-e chalq-e Írán, anglicky People's Mojahedin Organization of Iran, PMOI, nebo Mojahedin-e-Khalq Organization, MKO) je íránská exilová socialistická strana požadující nahrazení teokratického režimu sekulární demokracií. V Íránu, USA a Kanadě je označena za „teroristickou organizaci“. Byla též v EU do r. 2006, kdy ji Evropský soudní dvůr z tohoto označení vyňal. MKO tvrdí, že má v Iráku 30 – 50 tisíc ozbrojenců, pravdou bude spíše 15 – 20 tisíc. Podle posledního odhadu je jich jen něco přes 3 500.

Ideologie MKO je amalgamem islámu a marxismu. Byla založena 1965 studenty teheránské univerzity jako opozice proti šáhovu režimu, z níž pak plynule přešla do opozice proti Chomejního režimu. Jeho represe ji donutily přenést svůj hlavní štáb do Iráku, kde byla podporována Saddámovým režimem a účastnila se i iráckého útoku proti své vlasti. Je též obviňována, že pomáhala Saddámovi při represích proti Kurdům a šíitům. V jejím čele nyní stojí Marjam Radžáwíová.

Více viz http://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Mojahedin_Organization_of_Iran

Článek byl publikován 10.7.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.