V Maroku se rozhoduje o budoucnosti velryb

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2010/06/3792-v-maroku-se-rozhoduje-o-budoucnosti-velryb.htm

Ve čtvrtek 17. 6. 2010 od 17 hodin se bude konat petiční akce a protestní shromáždění před Velvyslanectvím Japonska na Maltézkém náměstí v Praze 1. Cílem demonstrace, jejíž hlavní část začne v 18.30 hod., je okamžité propuštění ochránce velryb Petera Bethuneho a zároveň ukončení lovu velryb pro jakékoli účely.

Novozélanďan Peter Bethune, původně těžební inženýr a podnikatel, posléze však aktivista a člen ekologické organizace Sea Stepherd Conservation Society (která se v době sezóny na jižní polokouli zaměřuje především na ochranu břehů Antarktidy před nelegálním lovem velryb), je nyní souzen z pěti bodů žaloby kvůli vniknutí na loď Šonan Maru 2.

Dne 15. 2. 2010 se totiž pokusil o občanské zatčení kapitána zmíněné lodě v mezinárodních vodách za zabíjení kytovců a o předání šeku na tři milióny dolarů, které vyžadoval jako náhradu za zničení supermoderního plavidla Ady Gil. O měsíc dříve totiž došlo ke kontaktu mezi aktivisty na plavidle Ady Gil a lodí Šonan Maru 2, přičemž došlo ke kolizi a zničení plavidla, s nímž v roce 2008 sám dosáhl rekordu v objetí Země motorovou lodí a posléze jej věnoval boji proti nelegálnímu lovu ohrožených a chráněných kytovců.

Bethune však byl posádkou lodi zadržen, odvezen do Japonska a dne 12. 3. 2010 předán japonské pobřežní stráži. Posléze byl postaven před soud v Tokiu a nyní mu hrozí až patnáct let vězení. Jde o bezprecedentní vyhrocení mnohaletého souboje japonské velrybářské tradice s ochránci velryb v antarktické "velrybí svatyni".

Problémem je fakt, že ačkoli již od roku 1986 existuje mezinárodní úmluva, která zakazuje komerční lov velryb, japonští velrybáři jej obcházejí pod záminkou lovu pro vědecké účely; přesto však bylo zjištěno, že „maso končí na talíři“, což potvrzuje například agentura Reuters. Bethune se proto hájí tím, že jeho činy nemohly být ilegální již z principu, protože zastupoval funkci Pobřežní stráže.

Jde do tuhého

V těchto dnech se koná klíčové zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v Maroku, jedno z nejvýznamnějších za posledních 30 let. Na jeho pořadu bude návrh velrybářských států, vedených Japonskem, na opětovné povolení lovu velryb i za účelem komerčního zisku. Na jeho prosazení se IWC usnesla před 4 lety.

Zástupkyně ČR, která je členem IWC od roku 2005, bude na jednání pravděpodobně zastávat společné - tj. pro-ochranářské - stanovisko EU. Je však zatím nejisté, jestli se pro takové společné stanovisko podaří vyjednat také podporu dánské strany, která je pro usnesení na společném stanovisku nutná.

Pozice velrybářských států již však není tak růžová jako před několika lety. Před několika dny vypukl v Británii skandál, když se novinářům z The Times podařilo prokázat korupčnické ovlivňování malých států ze strany Japonska. Je možné, že se nyní tyto "loutkové" státy od Japonska odvrátí.

Článek byl publikován 17.6.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.