Rady vnoučeti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2002/08/376-rady-vnouceti.htm

Tolik se snažíme udělat něco, aby to naše děti a vnoučata měly lepší, že jim to nakonec děláme horší. Měli bychom jim říkat něco takového:

Doufám, že se naučíš pokoře tím, že tě budou pokořovat, a že se naučíš čestnosti tím, že tě budou podvádět. Doufám, že se naučíš ustlat po sobě postel, posekat trávník a umýt auto. A moc doufám, že ti nikdo nedá k osmnáctým narozeninám zbrusu nové auto.

Prospěje ti, když aspoň jednou uvidíš, jak se rodí štěnata a jak se navždy uspí tvůj starý pes. Doufám, že utržíš monokl pod oko, když se budeš prát za něco, čemu věříš.

Doufám, že se budeš muset dělit o pokoj s mladším bráškou. Bude v pořádku, když [Ilustrační foto]uprostřed pokoje namaluješ na zem dělicí čáru, ale až bude chtít zalézt k tobě pod peřinu, protože se bojí, doufám, že ho tam pustíš.

Až budeš chtít jít do kina a bráška bude chtít jít s tebou, doufám, že ho s sebou vezmeš. Doufám, že to do školy budeš mít do kopce, že tam budeš chodit s kamarády a že budeš žít ve městě, kde to bude bezpečné.

Když bude lít jako z konve a budou tě muset do školy zavézt autem, doufám, že tě nebudou muset vysadit o dva bloky dřív, aby kamarádi neviděli, jak "nemožnou" máš mámu.

Až budeš chtít prak, doufám, že ti ho táta nekoupí, ale naučí tě vyrobitt si ho. A doufám, že tě naučí kopat v zemi a číst knížky.

Až se naučíš pracovat s počítačem, doufám, že se naučíš také sčítat a odčítat zpaměti. Doufám, že si kamarádi budou z tebe utahovat, až prvně políbíš holku, a že ti to mamka spočítá, když na ni budeš drzý.

Klidně si odři kolena při lezení na skálu, spal ruku o kamna a nech přimrznout jazyk k železnému sloupku. Nebudu mít nic proti tomu, když ochutnáš pivo, ale doufám, že ti nebude chutnat. A že když ti kamarád nabídne jointa nebo dávku, přestane být tvým kamarádem.

Opravdu doufám, že si uděláš čas na to, abys poseděl s dědečkem na lavici před domem a šel se strýčkem na ryby. A byl bych rád, kdybys poznal smutek na pohřbu a radost o svátcích. Doufám, že tě máma potrestá, když rozbiješ míčem sousedovo okno, a že tě obejme a políbí, když ji dáš k Vánocům sádrový odlitek své ruky.

Tak tohle ti přeji - nesnáze a zklamání, těžkou práci a štěstí. Podle mne je to jediný způsob, jak vychutnat život.

Článek byl publikován 25.8.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.