Planeta Chomsky vs. Oběžná dráha Dershowitze

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/05/3745-planeta-chomsky-vs-obezna-draha-dershowitze.htm

Gilad Atzmon

Izraelský ministr vnitra v neděli zamítl vstup židovskému americkému lingvistovi prof. Noamu Chomskymu do země a vrátil ho z mostu Allenby, hraničního přechodu v Jordánském údolí. Zdánlivě se morální prašný oblak, který vychází z morbidního židovského ghetta známého jako Izrael, nevyjasní. Zůstane.

Vzhledem k tomu by nás Chomskyho incident na hranici neměl překvapit. Izrael je židovský stát, a jako takový funguje jako synagoga obrovských rozměrů. Tato synagoga je výlučná entita a umožňuje vstup pouze těm vhodným. Tato synagoga není ani demokratická, ani liberální, je to v podstatě subjekt kmenových posudků, které mají s etikou nebo univerzalismem společného jen málo.

V židovském státu je profesor Noam Chomsky zjevně persona non grata, a Alan Dershowitz, mdlého rozumu, je zdánlivě hrdinou univerzity v Tel Avivu.

Před týdnem, během sympózia univerzity, Dershowitz řekl, že největším problémem Izraele jsou Izrael napadající „židé“, jako Norman Finkelstein a Gilad Atzmon. Řekl, že někteří lidé žijí na tom, co nazval „planeta Chomsky“. Dershowitz si své domácí úkoly neudělal. Je očividné, že já sdílím s Chomskym jen velmi málo. A jako by to nestačilo, nejsem židem příliš dlouho.

Nicméně není třeba být génius, aby člověk detekoval mezi Izraelem a Dershowitzem kontinuitu. Před týdnem byl Chomsky „planeta“. Včera, na hraničním přechodu v Jordánském údolí, mu byl odmítnut vstup do „jediného vesmíru židů“. Astronomie židovského vesmíru je velmi jednoduchá. Nemusíte být zrovna Galileem. Židovská planeta usiluje o totální podrobení se kmenové konformitě.

Je dosti zajímavé, že Chomsky není příliš tvrdým antisionistou, jak Dershowitz chce, abychom věřili. Dlouhá léta Chomsky flirtoval se sionismem silně. Často navštěvoval izraelské univerzity. Já sám jsem se v 80. letech zúčastnil jeho přednášek na univerzitě v Tel Avivu. Chomsky šířil poněkud bizarní neopodstatněné myšlenky, odporující původní sionistické oddanosti židovskému státu. Jak americký aktivista Jeff Blankroft nedávno upozornil, Chomsky popíral moc pro-izraelské lobby. Stavěl se proti hnutí BDS a snažil se „odradit lidi, aby používali výraz apartheid, při popisu izraelské kontroly nad palestinskou společností“. Chomsky se také staví proti právu Palestinců na návrat a proti řešení jednoho státu. Chomsky je v podstatě liberálním sionistou, jakož i kibucovým nadšencem. Může být docela dobře prototypem spravedlivého židovského a sionistického fíkového listu. A přesto, že Izrael odmítl tomuto 82letému akademikovi vstup, tak nyní připouští, že udělal chybu. V podstatě si Izrael nemohl způsobit větší škodu. A čirou náhodou včerejší Chomskyho hraniční incident může rovněž představovat největší příspěvek tohoto amerického akademika, který kdy ve vztahu k boji proti sionismu učinil.

Jak se pravda o izraelském barbarismu dostává na povrch, stále více lidí na západě připouští, že nazrál čas kopnout Izrael do zadku, protože tento židovský stát nemá mezi národy místa. Ale svět by se neměl zastavit jen u toho. Již dávno je načase vykopat Dershowitze a další sionistické komické postavičky z našeho veřejného, akademického, sociálního a intelektuálního života. Desionifikace je klíčem v usilování o mír a lidskost.

Článek Planet Chomsky vs. Dershowitz’s Orbit vyšel na serveru Gilada Atzmona 17. května. Překlad L. Janda

Článek byl publikován 27.5.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.