Pozitivní dojmy vyhrají volby

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/05/3731-pozitivni-dojmy-vyhraji-volby.htm

Milan Tobiáš

Ne každý se dívá na volby jako na souboj ODS a ČSSD. Obzvláště letos to není jen souboj dvou velkých stran. Jistý vstup do sněmovny mají mimo ODS a ČSSD ještě komunisté. Jinak je vše otevřené. Máme tu nalevo ale i napravo dvě alternativy. Bobošíková se Zemanem a Schwarzenberg s Johnem. To může přilákat voliče a lze letos očekávat vyšší volební účast. Řekněme přes 60 procent oprávněných voličů. Čím vyšší účast, tím zajímavější výsledek voleb. V této chvíli mají jisté všichni jen své skalní voliče. Ostatní je v rukou těch, co se rozhodnou na poslední chvíli, zda vůbec k volbám jít a koho volit.

Nelze spoléhat na „průzkumy“. V nich mají TOP 09 a VV vstup do parlamentu zaručen a to mnohdy poněkud neskromně. SPO Zemanovci již méně a Suverenitě Jany Bobošíkové voliči dveře do parlamentních lavic patrně zabouchnou těsně před nosem. Opakuje se podobný model jako před loňskými volbami do EU. Tehdy měla Suverenita blok Jany Bobošíkové v průzkumech 1,2% a vzápětí dostali 4,26%!

Osobně čekám, že nyní ten černý Petr zůstane lidovcům a zeleným. Vše je jen na voličích. Skalní příznivci disciplinovaně přijdou, ale ten zlom je právě v mase nestálých, kteří až v posledních hodinách zváží svou návštěvu volební místnosti.

V minulých volbách protěžovaná alternativa zelených, za pár dní podobně jako lidovci asi nepřekročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Byť zelená taktika nahrazení omšelých ikon Bursíka a Jacques Liškou přináší ovoce. Lidovci zas nepřekousnou útěk „kapacit“ do Top 09, kde ve vedení krom Schwarzenberga jsou jenom „lidovci“. I tak má KDU-ČSL ještě dost těch, kteří podobně jako staronový předseda Cyril Svoboda se ochotně stanou odborníky na vše, co jen bude třeba. Svoboda má za sebou praxi nejméně z pěti ministerstev a v postatě celý svůj život pracoval ve „službách států“. Profesionální politik, jenž umí být vždy tím, co se žádá a říká to, co se očekává. Dnes se vymezuje vůči Kalouskovi a jeho složenkám. Přitom Kalousek byl také šéfem KDU-ČSL a za tuto stranu byl předsedou rozpočtového výboru i ministrem financí v dobách zadlužování.

Jmenované čtyři strany (Top 09, VV, Suverenita a SPO-Z) výrazně ovlivní volební výsledek. Nejen svým konkrétním ziskem mandátů, ale i možností vytvoření parlamentní většiny. Představují změnu a už tím, že ukousnou z koláče volebního výsledku, mohou jinému pomoci k vítězství či prohře. Přes tyto zmíněné partaje volič nedohlédne na jiné alternativy.

Jsme pomalu v závěru volební kampaně. Už půjde stále méně o rozum. Teď se útočí na city a na emoce. Vyhraje, kdo dokáže v lidech vzbudit naději. Pozitivní emoce a dojmy vyhrají volby! Vyhraje, kdo v stupňující se štvavé kampani odolá.

Článek byl publikován 20.5.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.