Lula ukazuje, jak se to dělá!

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/05/3725-lula-ukazuje-jak-se-to-dela.htm

Timothy Bancroft-Hinchey

Brazilský prezident vyjednal výměnu paliva, která řeší íránskou jadernou otázku jednou pro vždy, což je důkaz jeho diplomatických schopností a jasná připomínka mezinárodnímu společenství, jak by se mělo jednat při řešení krize. Ruská federace je z velké části součástí tohoto přístupu.

Luiz Inácio Lula da Silva, současný prezident Brazílie, dal právě světu obecně, a Spojeným státům americkým obzvláště, lekci, jak se má přistupovat k mezinárodní diplomacii. Podporován Ruskou federací a Čínou odjel prezident Lula tento víkend do Teheránu, aby se tam pokusil vyjednat řešení, které jednou pro vždy vyřeší íránskou jadernou otázku. V pondělí odjíždí s dohodou v ruce.

Po zúčastnění se 14. summitu G15 v Teheránu prezident Lula, turecký premiér Recep Teyyip Erdogan a prezident Islámské republiky Irán Mahmoud Ahmadinejad podepsali trojstrannou dohodu (úplný text viz níže) o výměně jaderného paliva.

Podle této dohody Irán pošle uran do zahraničí na obohacení, a v první fázi půjde o dodávku 1,200 kg nízkoobohaceného uranu (LEU) do Turecka, po souhlasu Vídeňské skupiny, které bude mít jeden rok na to, aby Iránu dodalo 120 kg jaderného paliva.

Tato dohoda potvrzuje „závazky v rámci Dohody o nešíření jaderných zbraní“ a „právo všech zúčastněných stran, včetně Iránu“, vyvíjet, zkoumat, vyrábět a používat jadernou energii (a aktivity jaderného palivového cyklu, včetně obohacování) „pro mírové účely, bez omezení“.

Úplný text deklarace

„Po setkání v Teheránu se Islámská republika Irán a níže podepsaní dohodli na následující deklaraci:

1. Potvrzujeme své závazky vyplývající z Dohody o nešíření jaderných zbraní, a v souladu s odpovídajícími články NPT se dovoláváme práva, že všechny zúčastněné strany, včetně Islámské republiky Irán, mají právo vyvíjet, zkoumat, vyrábět a používat jadernou energii (jakož i jaderný palivový cyklus, včetně obohacovacích aktivit) pro mírové účely, bez omezení.

2. Vyjadřujeme své silné přesvědčení, že máme nyní příležitost začít s procesem, který vytvoří pozitivní, konstruktivní a nekonfrontační atmosféru, vedoucí k éře součinnosti a spolupráce.

3. Věříme, že výměna jaderného paliva přispěje k započetí spolupráce v různých oblastech, obzvláště co se týká mírové jaderné spolupráce, včetně oblasti jaderných elektráren a výstavby výzkumných reaktorů.

4. Na základě tohoto bodu je výměna jaderného paliva počátečním krokem začátku spolupráce a pozitivního a konstruktivního postupu mezi zeměmi. Tento krok by měl skončit pozitivní součinností a spoluprací v oblasti mírových jaderných aktivit, které nahradí a vyhnou se jakémukoliv druhu konfrontace tím, že se zdrží opatření, činů a rétorických výroků, které by ohrožovaly práva Iránu a jeho závazky plynoucí z NPT.

5. Na základě výše uvedeného, abychom usnadnili jadernou spolupráci zmíněnou výše, Islámská republika Irán souhlasí s uložením 1200 kg LEU v Turecku. Přičemž v Turecku bude tento LEU nadále vlastnictvím Iránu. Irán a IAEA mohou vyslat pozorovatele, aby monitorovali uskladnění LEU v Turecku.

6. Irán bude informovat IAEA, písemně, prostřednictvím oficiálních kanálů, o své dohodě s výše uvedenými stranami do sedmi dnů od data této deklarace. Po pozitivní reakci Vídeňské skupiny (USA, Ruska, Francie a IAEA) budou rozpracovány další podrobnosti této výměny, prostřednictvím písemné dohody a řádného vypořádání mezi Iránem a Vídeňskou skupinou, které se výslovně zavazují dodat 120 kg paliva, potřebného pro výzkumný reaktor v Teheránu (TRR).

7. Až Vídeňská skupina oznámí svůj závazek a souhlas s tímto opatřením, obě strany se zavážou k uplatnění dohody, specifikované ve výše uvedených šesti bodech. Islámská republika Irán vyjádřila svoji připravenost – v souladu s dohodou – uložit svůj LEU (1200 KG) do jednoho měsíce.

8. V případě, že body této Deklarace nebudou respektovány, Turecko, na žádost Iránu, vrátí rychle a bezpodmínečně íránský LEU Iránu.

9. Turecko a Brazílie uvítaly trvalou připravenost Islámské republiky Irán účastnit se rozhovorů zemí 5+1 na jakémkoliv místě, včetně Turecka a Brazílie, o společných obavách založených na nahromaděných závazcích podle obvyklých bodů jejich návrhů.

10. Turecko a Brazílie ocenily závazek Iránu dodržovat NPT a jeho konstruktivní roli při uplatňování jaderných práv členských zemí. Islámská republika Irán také ocenila konstruktivní úsilí přátelských zemí, Turecka a Brazílie, při vytváření vhodného prostředí pro uplatnění jaderných práv Iránu.

Článek Lula Shows How It’s Done! vyšel na serveru Pravda.ru 17. května. Překlad L.Janda.

Článek byl publikován 18.5.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.