Nové zemětřesení na Haiti: Vražedný dárek Monsanto haitským farmářům

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/05/3719-nove-zemetreseni-na-haiti-vrazedny-darek-monsanto-haitskym-farmarum.htm

Fr. Jean-Yves Urfie

Zemětřesení na Haiti z 12. ledna t.r. bylo pro někoho šťastným prolomením obchodních bariér. Mezinárodní firma Monsanto nabízí haitským farmářům vražedný dárek 475 tun geneticky modifikovaných semen spolu s příslušnými hnojivy a pesticidy. Vše bude rozdáváno zdarma pod hlavičkou projektu WINNER zaštítěného americkou ambasádou na Haiti. Vědí Haiťané, že Monsanto vyprodukovalo také defoliant Agent Orange, který americká letadla rozprašovala v průběhu války nad Vietnamem, a který škodil jak americkým vojákům, tak Vietnamcům?

Vědí Haiťané, že mnoho zemí považuje GM semena za nebezpečná? (Které? Sám neznám žádnou, pozn. editora.) Semena často přicházejí společně s jejich herbicidem Roundup obsahujícím glycerofosfáty. V mé rodné Británii už tyto látky zamořily pitnou vodu. Ale Monsanto trvá na tom, že jeho produkty jsou schopny rozpadu. Kvůli tomu teď probíhá soud v Lyonu.

Bývalá zaměstnankyně Monsanto Linda Fischer byla právě jmenována do funkce ředitelky americké EPA (Environmental Protection Agency), která má za úkol dohlížet na životní prostředí. Je to jako kdyby kočce byla svěřena péče o dobro myší.

Monsanto už začala distribuovat svá GM semena kukuřice v Gonaïves, Kenscoff, Pétionville, Cabaret, Arcahaie, Croix-des-Bouquets a Mirebalais. Brzy budou na Haiti jen semena Monsanto. A pak sbohem nezávislí farmáři. Monsanto nedávno investovala 550 milionů dolarů v Brazilii, chce tam v severovýchodním státě Bahia produkovat svůj herbicid Roundup. Ale zdá se, že Brazílie vzdoruje.

Monsanto představuje svá semena jako šlechetný dar. Ale haitští farmáři, kteří je použijí, budou vzápětí nuceni platit Monsanto poplatky. Zástupcem Monsanto na Haiti je Jean- Robert Estimé, který coby ministr zahraničí sloužil pod 29 let trvající diktaturou rodiny Duvalierů.

Článek byl publikován 13.5.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.